Munkácsy-életmű kiállítás a Festetics-kastélyban

2011. április 28. (csütörtök)

Április 29-től október 1-ig látogatható a Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből rendezett nagyszabású tárlat a keszthelyi Festetics kastélyban.

A Munkácsy Alapítvány a Magyar Nemzeti Galéria és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésében megvalósuló Munkácsy-kiállításon a Magyar Nemzeti Galéria állandó Munkácsy-kiállítása, kiegészülve a Pákh-gyűjtemény alkotásaival, kivételes lehetőséget kínál a Munkácsy-életmű bemutatására.

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkező alkotások jobbára az életmű első felét dokumentálják az 1870-ben a párizsi Salon aranyérmével jutalmazott Siralomház című festményétől kezdődően, a népi életképeken, sokalakos kompozícióikon át (Éjszakai csavargók, Zálogház) a világsikert hozó és a párizsi világkiállításon aranyérmet szerző Milton című festményig. A különleges tájképek mellett (Poros út, a Fasor, vagy a Colpachi park), a korszakváltást jelző Műteremben című képen át, egészen arcképfestészetének egyik főművéig, a Paál László portréjáig számos kiemelkedő alkotás szerepel a keszthelyi kiállításon.

Pákh Imre – több mint 30 művet számláló kollekciójával – a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtemény birtokosa. A keszthelyi kiállításon a gyűjtemény főművei kapnak helyet, így többek között az Ásító inas álló formátumban készült életképi változata, amely hatalmas szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett gyűjteményes nagy Munkácsy-kiállítás idején. Ezen kívül számos népi életképhez készült tanulmány és vázlat, arcképek, tájképek is bemutatásra kerülnek. A tárlaton a Pákh-gyűjtemény leglátványosabb darabjai, a szalonképek is szerepelnek.

A 69 alkotást felvonultató Munkácsy-kiállítást Keszthelyen, a Festetics-kastély Hintó Múzeumában április 28-án, csütörtökön ünnepélyes keretek között nyitják meg, majd péntektől szeptember végéig (öt hónapon át) minden nap – szünnap nélkül – várja a hazai és külföldi látogatókat.