Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy!

2010. február 19. (péntek)

Keszthely városa több mint 12,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program pályázati kiírásán, mindössze 5 százalékos önerő vállalása mellett. A projekt a fenntartható életmódot, és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztését, ösztönzését tekinti elsődleges céljának.

A kampány a február 18-ai „Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy!” című egész napos, nagyszabású rendezvénnyel veszi kezdetét, mely elsődlegesen a város iskoláinak tanulóit célozza meg, aktívan bevonva őket a programokba, de természetesen Keszthely egész lakosságát szívesen látják a szervezők. A résztvevők megismerkedhetnek a környezettudatos életmód fontosságával környezetvédelmi előadások, kiállítások, interaktív játékok és vetélkedők segítségével, délután pedig szórakoztató előadásokat tekinthetnek meg. A projekt másik jelentős rendezvénye a 2010. májusában megtartandó Diák Környezetvédelmi Nap, mely szintén a fiatalokat kívánja megszólítani annak érdekében, hogy minél több információval rendelkezzenek életmódjuk környezeti hatásairól, fogyasztói szokásaiknak a fenntarthatóság elvei szerinti alakításáról.

A rendezvények mellett eszközbeszerzések is megvalósulnak a projekt keretében, például kutyaürülék eltakarítását segítő eszközök kerülnek a város több pontjára; elsősorban a turisztikailag frekventált helyeken, és olyan környezetben, ahol a felelősségteljes kutyatartás körülményei kifejezetten fontosak (például játszóterek, sétányok, stb.). Továbbá ismeretterjesztő kiadványok kiadását is tervezi a város az elnyert összegből, melyek segítséget nyújtanak a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó ismeretek terjesztésében.

Keszthelyen a városvezetés eddig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatos életmód feltételeinek megteremtésére. Ennek eredményességét bizonyítja, hogy a városban a szelektív gyűjtés aránya az országos átlag feletti, és a biológiailag lebomló hulladékok tavaly bevezetett új rendszerű kezelése szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket: jelentősen csökkent a maradék szemét mennyisége. Harminc szelektív gyűjtősziget található Keszthely különböző pontjain, melyeken papír, üveg, fém és műanyag válogatott elhelyezése lehetséges térítésmentesen. Az elmúlt évek során a „sárga zsákok” rendszere is széles körben elterjedt, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. közvetlenül a lakosoktól szállítja el a ház elé kirakott, szelektíven gyűjtött csomagolóanyagokat, alumínium, műanyag és papírhulladékot kétheti rendszerességgel. Kis odafigyeléssel, komoly beruházás nélkül mindenki belevághat otthon a hasznosítható csomagolási és biohulladékok különgyűjtésébe. Ahhoz azonban, hogy a rendszerbe még többen bekapcsolódhassanak, szükség van a minél szélesebb körű ismeretterjesztésre, szemléletformálásra, mely ennek a projektnek is elsődleges célja.

Több infó: Gyermeknap – zölden-zöldben