Művészetbe rejtett vadászati kultúra

2023. október 17. (kedd)
KesztHelyi identitás

Az eseményen solymász- és filmbemutató, valamint sok más egyéb vadászattal kapcsolatos program várta az odalátogatókat. A hagyományoknak megfelelően a Vadászati Múzeum ad otthont a Vadászalkotók-alkotó vadászok című képzőművészeti kiállításnak.

Őzek, szarvasok, fácánok, viaskodó rókák is megjelennek az alkotásokon. Olajfestmények, grafikák, gyémántszemes kirakó, vadászati témájú ékszerek és egy estélyi ruha is látható a tárlaton.

Vadászkürttel nyitották meg a kiállítást. Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum igazgatója köszöntőjében a Vadászati Kulturális Egyesülettel való együttműködésről is beszélt.

„Évek óta nagyon jó a kapcsolatunk, az együttműködésünk, együtt gondolkodásunk. Számos hazai, és kárpát-medencei kiállítást szerveztünk már közösen. Töretlen az elképzelésünk, hogy ezt a jövőben is folytassuk. A vadászathoz ugyanúgy hozzátartozik a vadászati kultúra, ez az elválaszthatatlan része, és ez a múzeumunkban is tetten érhető. Olyan magángyűjteményeket tudunk bemutatni, ami szervesen illeszkedik a múzeum világához.”

A képzőművészeti pályázat 2008-ban vette kezdetét. A mostanra összeállt zsűri, már 10 éve a legnagyobb szakmai alázattal díjazza a beküldött alkotásokat, aminek következtében azok ázsiója meg is nőtt. Ebben az évben 16 alkotó 41 művel pályázott, melyből 29-et állítottak ki. Ezek közül 13 megkapta a Vadászati Kulturális Érték címet.

„Amikor kitaláltuk, azt, hogy vadászati kulturális érték címet is tudunk a megfelelő alkotáshoz párosítani, akkor már az alkotásoknak is az értéke magasabbá vált. Én úgy ítélem meg, hogy az elmúlt időszak az egy komoly felemelkedést jelentett és most már minőségben is és létszámban is, és pályaművekben is ez jelentkezett már.” nyilatkozta Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke.

Marics Attila, 10 éve indult először ezen a neves megmérettetésen. Legtöbbször elismeréssel távozott. Idén is elnyerte alkotása a kitüntetést.

„Szeretem a kihívásokat, és akárhányszor előtérbe kerül egy ilyen kiállítás, vagy bárhol ahol lehet alkotni, lehet gondolkodni új munkákon, akkor szívesen pályázok bármilyen művészeti pályázaton, ami megtetszik, amit magaménak érzek, azon szívesen indulok. Ez is közéjük tartozik, a természetszeretet miatt, a festés szeretete miatt, szóval ez ilyen alap dolog nálam.”

A Vadászati Kultúra Ünnepén a látogatókat a múzeumban film-, az épület előtt solymászbemutató is várta.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek