Múzeumi élménygazdaságot avatott Fazekas Sándor Keszthelyen

2013. április 24. (szerda)

Az alapműveltség elképzelhetetlen a mezőgazdasági ismeretek, a mezőgazdaság múltjának megismerése nélkül, ezt szolgálja a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és a most átadott élménygazdasága – mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Keszthelyen.

Fazekas Sándor a 192 millió forintos, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből száz százalékosan finanszírozott beruházás avatásán úgy fogalmazott: a több mint 200 éve Festetics György által alapított első agrár-felsőoktatási intézményből lett múzeumot jól kiegészíti a látványgazdaság. Ez az értékőrző hely nemcsak színesíti a palettát, hanem bizonyára több látogatót is vonz a térségbe – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Szent György napja a magyar mezőgazdaságban az újrakezdés napja – egyúttal a Georgikon alapítójának, Festetics Györgynek a névnapja is -, de az újrakezdés a múzeumi látnivalókra is igaz, hiszen új élményeket kínál az ide érkezőknek.
Nehéz elképzelni mai ésszel, hogy abban a korban, amikor Magyarország erős mezőgazdasággal rendelkezett, de már nem tudta ellátni a tradíciókra épülő agrárium a bel- és külpiaci igényeket, amikor még nem volt vasút és út, szabályozatlan volt a Balaton, „egy felvilágosult főnemes úgy döntött, hogy létrehoz egy agrár-felsőoktatási intézményt”. A régóta múzeumként működő helyszín a látványgazdasággal kiegészülve újra szerves egységet képez, ahogy azt egykor az alapító akarta – fogalmazott Fazekas Sándor.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Festeticsek öröksége Keszthely létezésének alapját adja. Az agrárképzésnek a múzeum biztosítja a kulturális hátteret, amellyel tovább erősödik a felsőoktatás is.

A majormúzeum beruházását az operatív programnak a Balaton turisztikai attrakcióinak bővítését szolgáló keretéből finanszírozták, emellett megszépült a Balatoni Múzeum, jelentős összegből fejlesztik a Helikon Kastélymúzeumot, de több magánkezdeményezésű gyűjtemény is várja a városba látogatókat. Mindezt már csak a lovasturizmust szolgáló beruházásoknak kellene kiegészíteniük – mondta a közgyűlési elnök.

Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában is ritkaságnak számít a keszthelyi majormúzeum, ugyanis nagyon kevés mezőgazdasági épített örökségi emlék maradt másutt. Az élménygazdaság tovább emeli a múzeum értékét, de további 25 millió forintos pályázat révén szakmai programokkal is szeretnék megtölteni.

A nem egészen két év alatt, egy eddig kihasználatlan, közel egyhektáros területen kialakított élménygazdaságban őshonos gyümölcsök ültetvényei, veteményes és fűszerkert, baromfiól, istálló és játszópajta várja a látogatókat. Szabóné Lázár Ibolya, a kiállítóhely vezetője elmondta: háromnyelvű hanganyagból tájékozódhatnak az érdeklődők, önálló honlapot is létrehoztak www.elmenygazdasag.hu cím alatt, de a konkrét építkezésen felül informatikai és hangtechnikai eszközökkel is bővültek.

Az élménygazdaság átadásának keretében a felszentelés után Fazekas Sándor megkondította azt a harangot, amely az egykori Georgikonban az iskolacsengő szerepét töltötte be. A harangláb egyben azokra a georgikonosokra is emlékeztet, akik az utolsó, 1847-48-as tanév után a szabadságharc katonáiként vesztették életüket.

(forrás: MTI)