Múzeumi körkép

2022. július 14. (csütörtök)

Több tízezren látogatják a nyári szezonban a keszthelyi múzeumokat. A turistákat és helyieket igazi attrakciókkal csalogatják a méltán népszerű helyekre. A Festetics-kastély nem csak hazánk egyik leglátogatottabb kastélya, és városunk egyik jelképe, de a nyári hónapokban a kultúra fellegvára is.

A Festetics-kastélyhoz tartozó múzeumban modellvasút kiállítást csodálhatnak meg kicsik és nagyok egyaránt. Korra, nemre való tekintet nélkül, mindenki kedveli a hatalmas terepasztalt, a rajta cikázó vonatokat.

„Mozdonyvezető voltam, egy éve vagyok nyugdíjas, és már régóta készültünk ide, most az unokával eljöttünk.” – árulta el Ruzsics Róbert.

Emelkedik a látogatószám a Helikon Kastélymúzeum kiállításain, a 9 %-os növekedés a színes programpalettának köszönhető. Korhű környezetben magas színvonalú és sokszínű rendezvények várják az odaérkezőket. 2022-ben fesztiválokat, színházi előadásokat, koncerteket, gyermekprogramokat kínálnak a látogatóknak. A Balatoni Múzeum szintén a turisták nagy kedvence. A szabaduló-szobától kezdve, az időszaki kiállításokon át, sokféle vonzerővel bír az intézmény. Ott is a rendezvények azok, amik a plusz látogatókat vonzzák a múzeumba.

„Mindegyik program, amiket eddig szerveztünk tavasszal, aztán pedig a nyár eleji „Múzeumok Éjszakája”, mindegyik rekordszámokat döntött. Tehát még a pandémia előtti utolsó éveknél is jóval magasabb számok várhatók. Ugyanez van a múzeumpedagógiai programoknál, táborainknál is ugyanez elmondható.” – nyilatkozta televíziónknak Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

„Látnivalóink a rácsodálkozástól, némi ismeretanyagon keresztül a csüggedésig „roncsolja a Kedves látogatót.”, ezzel a mondattal hirdetik a Nosztalgia Múzeumot. Az intézmény tulajdonosa még hat másik múzeumot is üzemeltet Keszthelyen, például a Babamúzeumot, vagy a Csigaparlamentet. Hogy mi a titka az évi több ezer látogatónak?

„Szeretni kell a múltat, szeretni kell a látogatót. Amikor mondtam is talán egy korábbi riportban, hogy itt mindig múlt van. Itt mindig felidézem a megtörténteket, az idősebb korosztálynak könnyet csalok a szemébe. A Nosztalgia Múzeumban látják a régi tárgyakat, a szép múlt elevenedik.” – mondta Turi Török Tibor múzeumtulajdonons.

A nyári időszakban az összes múzeumnál több a látogató, mint az esztendő többi részében. Egy-egy esős napon a Helikon Kastélymúzeumban a háromezer főt is meghaladja a vendégek száma.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9344-muzeumi-korkep