Múzeumok Éjszakája a múzeumok városában

2014. június 18. (szerda)

Idén is változatos programkavalkádot kínál június 21-én a keszthelyi Múzeumok Éjszakája. Ezen a napon a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a város művelődési központja és színháza – mint minden évben – idén is tematikus programmal csatlakozik az eseményhez. A Balaton Színházban idén India a középpont: a kiállítástól a gasztronómiai előadásig és ételkóstolóig, a mantra-meditációtól az indiai játszóházig, a jógaórától a radzsasztáni táncelőadásig és táncoktatásig minden program a varázslatos országot idézi.

A Balatoni Múzeumban – mely idén már önkormányzati fenntartásban működik – „Így éltünk a ’70-es években” címmel nyílik kiállítás, mely az akkori kor mindennapjaiba repíti vissza az érdeklődőt. A témához kapcsolódóan szervezett beszélgetés során korabeli fotókkal és mozgóképekkel a ’70-es évek Keszthelye is megelevenedik, érdekes nosztalgiázásba csöppenhetnek a résztvevők. A gyerekek pedálos moszkvicsot hajthatnak, bárki elviheti és elmesélheti kedvenc diafilmjét, és a tábortűznél gitárkísérettel szól majd az ének. Este Hobó önálló estjét kínálja a múzeum, majd az este témájához illeszkedve a ’70-es évek zenéivel retró diszkó várja a táncos lábúakat.

A Festetics-kastély három éve, 2011-ben csatlakozott először a városi programokhoz, akkor több mint duplájára emelve a rendezvénysorozat látogatóinak számát. A múzeum összes kiállítása nyitva áll ezen az éjszakán a vendégek előtt, a kastélyépület enteriőr kiállítása mellett a hintómúzeum, a pálmaház, a vadászati és modellvasút kiállítás is várja az érdeklődőket. A kastélyban „ütős” programmal indul az este: a Boombatucada dobosaival nyitják a kapukat a nagyközönség előtt. „Sorrentói szerenád” címmel Denis Biancucci és Domenico Menini előadásában örökzöld olasz slágerek csendülnek fel a tükörteremben, lovas karusszel, díjugrató bemutató és díjlovas program szórakoztat a hintómúzeumnál, a vadászati múzeum pedig vetített előadással egybekötött csillagvizsgálatot kínál. Már hagyomány, hogy ezen az estén korhű ruhákba öltözött vezetők tartanak tárlatvezetést a kastélyban.

Idén is jól választ, aki nem hagyja ki a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyet. Az élménygazdaságban színes családi programokra lelnek az érdeklődők: lesz állatsimogató, növény- és állatbemutatók, majorbéli ügyességi játékok és térzene. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, a borkóstoló, a veterán traktorok indítása és a már hagyományos tűzgyújtás és tűzugrás sem.

A belvárosban kínál érdekes tárlatokat a Rádió és Televízió Múzeum, a Népviseletes Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, a Játékmúzeum, a Nosztalgia- és Giccsmúzeum, valamint az Erotikus Panoptikum. A Múzeum Zoo az egzotikus hüllő- és rovarkiállítás mellett kézműves foglalkozást, gyöngyállatka-készítést, arcfestést, és jó idő esetén éjszakai lepkészést ajánl.
A Belvárosi Kereskedők Egyesülete ezen a hétvégén, június 20. és 22. között rendezi meg az „A bor összehoz Keszthelyen” elnevezésű háromnapos belvárosi borfesztivált, így szombat éjszakára a kulturális program mellé gasztronómiai élményt is kínál a keszthelyi belváros.

A Szendrey Júlia emlékszobában a névadó meséit és Andersen-mesefordításait olvassák fel.

A tavalyi év újonnan csatlakozó helyszíne a Kályhák Háza volt, ott idén a látogatók kipróbálhatják a kályhacsempe préselését, és maketteken megismerkedhetnek Magyarország népi tüzelőeszközeivel.
Ebben az évben új belépőnek számít a Cadillac Múzeum, amely első alkalommal vesz részt a programsorozatban. Ott a gyönyörű autók megtekintése mellett a Cadillac márkatörténetéről és más érdekességekről is tudomást szerezhetnek az érdeklődők.

Ruzsics Ferenc kiemelte: a változatos programkínálattal, csalogató rendezvényekkel azt szeretnék elérni, hogy ezen a napon azok is meglátogassák a város múzeumait, akik egyébként nem járnak ilyen helyekre.
– Keszthely a múzeumok városa, számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállítással büszkélkedhetünk. Ezért megéri távolabbról is ellátogatni hozzánk, akár kimondottan erre az éjszakára is. Emellett jó lenne, ha a keszthelyi lakosok is megismernék, megszeretnék ezeket a múzeumokat és tárlatokat, hiszen azok az ő kikapcsolódásukat, szórakozásukat is szolgálják – tette hozzá a polgármester.

A jegyár felnőtteknek 1600, 14 éves kor alatti gyereknek 800 forint, ezért az árért az összes kiállítás és minden program látogatható. A körjáratban közlekedő Dottó városnéző kisvonat (mely 18 és 23 óra között óránként indul a Helikon Kastélymúzeum elől) hagyományosan most is ingyen szállítja a belépővel rendelkezőket, de egy hangulatos esti séta is jó megoldás az egyes helyszínek közötti közlekedésre.

RÉSZLETES PROGRAM