Múzeumok éjszakája Keszthelyen

2013. június 24. (hétfő)

Az év legrövidebb éjszakáján idén is megteltek a múzeumok és kiállítóhelyek. Keszthelyen a Múzeumok Éjszakáján tizenkét helyszínen kínáltak érdekes programokat, különleges tárlatvezetést, családi időtöltést, kézműves foglalkozást, különböző koncerteket és bemutatókat.

Már a kora esti órákban nagy sor állt a Balatoni Múzeum jegypénztáránál a Múzeumok Éjszakáján. A nyári napforduló ünnepén a felnőttek mindössze 1500, a gyerekek pedig 1000 forintos belépővel látogathatták meg a város valamennyi kiállítóhelyét.

A Balatoni Múzeum a „Démoni ragály: A pestis” című, most megnyílt időszaki kiállításához igazította programjait. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum már több településre vitte el az ötszáz esztendőn át öldöklő pestist bemutató anyagát. A két éve az Év Múzeuma díjat elnyert Balatoni Múzeumban az egészségmegőrzés és a járványok elkerülésének üzenetét közvetítette programjaival, így védőszenteket lehetett rajzolni, és gyógyfüves kis tasakokat lehetett készíteni, és ingyenes szűréseken és elsősegély gyakorlatokon is részt lehetett venni.
Aki már megtekintette a múzeum állandó, vagy időszaki kiállításait, vagy eleget régészkedett, dottóra szállhatott, hogy megtekintse a többi múzeumot is.

A Helikon Kastélymúzeum csatlakozása óta több ezres tömegeket mozgat meg a Múzeumok Éjszakája Keszthelyen, ezt jól szemléltette a kastély előtt kígyózó nagy sor. A kastélymúzeum állandó kiállításán 10-15 percenként indítottak tárlatvezetést, melyeken még a keszthelyiek is sok újat hallhattak.
A kastély jelenleg is nagy vonzerővel bír, de hamarosan olyan fejlesztések indulnak, melyekkel még több látogatót csábíthatnak Keszthelyre.

A Múzeumok Éjszakáján egy új kiállítóhely is megnyílt. A Kályhák háza a kastély tőszomszédságéban kályha-maketteket és a különböző népi fűtőeszközök készítését mutatja be. Szalay Imre nem csak a különleges makettekkel, hanem a saját korongozó bemutatójával is színesíti a kiállítóhelyet. A vendégek szemtanúi lehettek annak, hogy is készülnek el a szemeskályha darabjai.

A Balaton Színházban Nils Holgerson nyomában járva svéd falatkákat és sárga-kék italokat is kóstolhattak a vendégek. A skandináv országot Harrach Ágnes svéd tolmács és nyelvtanár fotóin keresztül is megismerhették a látogatók, valamint egy előadást is megtekinthettek a svédekről. Harrach Ágnes virágkoszorúval a fején tartotta meg előadását. A fejdísz régi hagyomány Svédországban, melyet Szent Iván éjszakáján szoktak hordani.

A tűzugrást is megpróbálhatták a bátrabbak a Majormúzeumban. A tűzugrás egy ősi pogány rítus, melynek hagyománya Szent Iván éjszakáján a mai napig fennmaradt. Kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhattak, míg a gyerekek a játszóházban múlathatták az időt, addig a felnőttek a kiállítóhely pincéjében kóstolhatták meg a finom borokat.
Sajnos az időjárás nem engedte, hogy szabadtéren folytatódjanak a programok, így az egyik épületben tarthatták meg a táncházat a Boroszlán Együttessel.
Természetesen a Majormúzeum egyik programja sem maradhat el valamilyen régi masina beindítása nélkül. Akik megelégelték a gőzgépeket és többet akartak megtudni a major alapítójáról, azok Kurucz György előadását hallgathatták meg, aki nemrég jelentette meg Festetics Györgyről szóló monográfiáját. A Majormúzeum mezőgazdasági gépeket és az állattenyésztést bemutató állandó kiállításai sokakban idézték fel nagyszüleik emlékezetét.

Sajnos az éjszaki vihar 11 óra tájékán megérkezett és hamarosan véget is vetett az egyébként nagyon sikeres 2013-as Múzeumok Éjszakájának.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)