Múzeumok éjszakája – programok tizennégy helyszínen

2012. június 14. (csütörtök)

Tizennégy helyszínen várják a látogatókat szombaton, a múzeumok éjszakáján Keszthelyen.

A sétálóutcában dobosok hívják fel a figyelmet a programokra, dottó kisvonat jár körbe-körbe a helyszínek között, a város forgatagából kieső Szendrey Júlia-emlékszobába pedig külön busszal szállítják majd az utasokat.

A belvárosban nyitva lesznek a magánmúzeumok, a gyermekek számára izgalmas programnak ígérkezik a hüllők etetése, az éjszakai lepkézés. A Helikon Kastélymúzeumban a beltéri programok mellett a Vadászati Múzeumot is megtekinthetik a látogatók, és a Hintó Múzeum is nyitva tart. A Georgikon Majormúzeumban szabadtéri rendezvényeket szerveznek, sor kerül a Szent Iván-éji tűzgyújtásra, tűzugrásra, szabadtéri filmvetítésekre és kiállítás is nyílik a kályhakészítés történetéről.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum (az intézmény tavaly nyerte el az Év múzeuma címet) igazgatója az MTI-nek elmondta: a múzeumok éjszakájának alapvető célja, hogy olyan rétegeket mozgassanak meg, amelyek máskülönben nem mennének be a kulturális értékeket őrző épületekbe, a múzeumokba.
A múzeum családi és gyermekprogramokkal készült a látogatók fogadására; kincskereső túrán járhatják be a múzeum rejtett zugait, lesz régésztanoda, ahol a gyermekek megtanulhatják a mesterség fortélyait, de szakemberek segítségével agyagszobrokat, múlt századi edényeket is készíthetnek. Folyamatos tárlatvezetés lesz az Aranyhíd, Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállításon és a kávéfőzés történetét bemutató időszaki tárlaton.
Az igazgató kiemelte; szombaton éjszaka nyílik meg Szabolcs Péter, a hetvenedik születésnapját ünneplő Munkácsy-díjas szobrászművész jubileumi kiállítása is. A képzőművész több mint félszáz alkotáson keresztül nyújt áttekintést az eddigi munkásságáról.

A Balaton Kongresszusi Központ és Színházban Don Quijote nyomában, Barangolás Spanyolország címmel Andalúzia kulturális sokszínűségét, zenéjét, bor- és gasztronómiai különlegességeit mutatják be – ismertette Csengei Ágota igazgató.

(forrás: MTI)

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RÉSZLETES KESZTHELYI PROGRAMJAI