Múzeumokról és oktatási intézményekről

2012. november 15. (csütörtök)

A Balatoni Múzeum a jövő évtől önkormányzati fenntartás alá kerül, és több oktatási intézmény működtetésében is változások várhatók – ennek részleteiről is tárgyalt a képviselőtestület novemberi rendkívüli ülésén.

A jelenleg megyei múzeumi szervezetek 2013. január elsejétől a települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek – amennyiben a helyhatóság nem vállalja a fenntartást, az intézmények és gyűjteményeik további sorsa bizonytalanná válik. A keszthelyi Balatoni Múzeum az egyetlen olyan intézmény, mely a tó természettudományos és kulturális értékeit átfogó módon összegyűjti és bemutatja, ezért Keszthely városa fontosnak tartja, hogy további működéséről gondoskodjon: a testület a múzeum fenntartásáról döntött. Az átadás-átvétel részletei még nem ismertek teljes egészében, Ruzsics Ferenc polgármester az elkövetkező hetekben egyeztet az érintett szervezetekkel, és a megállapodások tervezetét a képviselőtestület elé terjeszti majd.

A Balatoni Múzeum mind külső megjelenésében, mind élményszerű kulturális kiállításaival, szolgáltatásaival jelentősen megújulva várta látogatóit 2012-ben. Tavaly lett teljes az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című új állandó kiállítás, mely tizenegy teremben mutatja be a tó természeti és kulturális, művelődéstörténeti örökségét. Pályázati támogatás segítségével idén elkészült a látogatóterek korszerűsítése és akadálymentesítése. A projekt keretében pihenő- és játszóparkot alakítottak ki a kertben és interaktív játékok egészítik ki a kiállításokat – ez tovább növelheti a gazdag és páratlan kiállítási anyag ismertségét, népszerűségét. Az állandó látnivalók mellett színvonalas időszaki tárlatok is csalogatják a látogatókat, és az intézmény emellett nagy hangsúlyt helyez ifjúsági múzeumpedagógiai programok megvalósítására is.

A keszthelyi Georgikon Majormúzeumot a változás nem érinti, mivel az nem megyei, hanem állami fenntartású intézmény, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum fennhatósága alatt működik.

Egyes oktatási intézmények esetében is változások várhatók január elsejétől – itt az önkormányzatnak nem fenntartói, hanem működtetési kötelezettsége lesz. Szeptemberi ülésén döntött e szándék kinyilvánításáról a testület, az azóta életbe lépett törvénymódosítás értelmében azonban a szakképző iskolák mégsem tartoznak ebbe a körbe. A fenntartó az összes köznevelési intézmény tekintetében az állami intézményfenntartó központ lesz, az ingó- és ingatlanvagyon működtetését pedig várhatóan négy intézmény (a Csány-Szendrey ÁMK, az Egry József Általános Iskola, a Festetics György Zeneiskola és a Vajda János Gimnázium) esetében a keszthelyi önkormányzat látja el.

Kapcsolódó cikkek:
Szeptemberi testületi döntések
A Balaton-rajongók múzeuma
A Balatoni lett az év múzeuma
A Balatoni Múzeum partner a tanításban
Múzeumi ízelítő az okmányirodában