Múzeumpedagógusok találkoztak

2023. december 1. (péntek)
KesztHelyi identitás

Keszthelyen tartották múzeumpedagógiai módszertani napjukat a Zala vármegyei szakemberek. A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak, tanácskozhassanak. A régió múzeumi szakembereinek sokat jelent a tapasztalatcsere.

A keszthelyi múzeumok szép számmal kínálnak múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Balatoni Múzeumban ilyen volt többek a Márciusi Ifjak program, amikor nemcsak a múzeum falain belül mutatták be a relikviákat, hanem oktatási vagy kulturális intézményekben is. Nagyon népszerű a Mesterségek Napja, melyen a szakemberektől lehet ellesni a technikák alapjait. A tanácskozás helyszínének azért is ajánlották fel a keszthelyi múzeumot, mivel nagy hagyománya van a múzeumpedagógiának a 125 éves intézményben.

„Lehet, hogy korábban nem így hívták, hanem szakköröknek, vagy egyéb más programoknak. Ugye 1951-ben van egy olyan dokumentumunk, amikor felszólítják, vagy felkérik a muzeális intézményeket az országos központból, hogy múzeumi szakköröket hozzanak létre és tulajdonképpen innentől datálható, legalábbis itt a Balatoni Múzeumban, hogy létezik a múzeumpedagógia gyerekekkel, diákokkal a közös munka. Hiszen kiállítások is voltak itt az elmúlt évtizedekben.” – mondta el Németh Péter igazgató.

A vármegye minden intézményében fontosnak tartják, hogy a fiatalokat és a családokat is megszólítsák a különböző foglalkozásokkal. Nemezelésről, szabadulószobákról, rejtvényfüzetekről is osztottak meg tapasztalatokat a résztvevők. A legfiatalabb intézmény, a Mindszentyneum tevékenységéről is szó esett.

„Tényleg nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek és a családok is megtaláljanak bennünket. És nagy örömmel mondhatom el, hogy most készítettünk el egy kis számvetést az elmúlt egy évről. És nemcsak az egyéves számot, hanem a januártól levő számot, hiszen 120 diákcsoportunk volt ebben az évben. Tehát úgy gondolom, hogy az látszik és magáért beszél, hogy mindent megteszünk, hogy az iskolásokat, a még kisebbeket is valahogyan megszólítsuk.” – emelte ki Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője.

A múzeumpedagógiai módszertani napot a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága hívta életre. A cél az volt, hogy tapasztalataikkal segíthessék egymást a jelenlévő szakemberek, erősítsék ezáltal kapcsolatrendszereiket.

„Az összes múzeum, kiállítóhely, ami Zala megyében található, nagyon erős múzeumpedagógiában. És az a célunk, hogy az egyes múzeumpedagógiai kezdeményezések, azok ne szigetszerűek legyenek, hanem a jó gyakorlatokat más szakemberek is a megye területén megismerhessék, elleshessék és alkalmazhassák a saját gyakorlatukban.” – fogalmazott Havasi Bálint a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

A múzeumpedagógia közvetlen célja, hogy a múzeumi anyagot sokoldalúan és élményszerűen ismertesse meg a hallgatósággal. Emellett elérhető általa az is, hogy kialakítsa a közönségben a kulturális ismeretekre való nyitottságot, a múzeumlátogatóvá válást.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek