Nagy utasforgalomra számít nyáron a MÁV

2021. május 7. (péntek)

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend a MÁV-START hálózatán. A vasúttársaság már nem csak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását. A MÁV-nál arra számítanak, hogy május második felétől az időjárás javulásával és az átoltottság előrehaladásával a belföldi turizmus és az ezzel járó mobilitási igény ismét magas lesz.

Május 17-től a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között. A szezonon kívüli időszakhoz képest gyakoribb eljutást kínál a MÁV-START, InterCity kocsik is közlekednek és a déli parton étkezőkocsi teszi teljesebbé a komfortot.A vasúttársaság minden évben kiemelten készül a nyári balatoni utasforgalom minőségi kiszolgálására.

Biber Anett sajtószóvivő: „Kifejezetten jelentős mértékben megnövekszik az utasforgalom a nyári menetrend ideje alatt, ami az idei évben június 19-től fog életbe lépni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ezt a nagyobb utasforgalmat körülbelül 70-80 százalékkal több vonattal szolgáljuk ki. Tehát ebben az időszakban ennyivel több vonat közlekedik a Balatonhoz az ország egész területéről és összességében körülbelül 1,7 millióan használják ezeket a vonatokat.”

Idén nyáron valószínűsíthető, hogy az átoltottság előrehaladásával, illetve a járványügyi korlátozások enyhítésével, feloldásával a hazai turizmus és az ezzel járó mobilitási igény ismét magas lesz. A MÁV-nál arra számítanak, hogy idén is magas lesz a nyári utasforgalom.Május 1-től újra elérhetők az egy, illetve három napra szóló, korlátlan utazást biztosító napijegyek a Balatonnál.

Balaton24 és Balaton72 napijegyek a MÁV-START történetének legsikeresebb nyári termékei lettek tavaly, közel 17 ezer utas váltotta meg azokat. A napijegyekkel a Balaton partján, a Tapolca-Sümeg szakaszon és a balatonfenyvesi kisvasúton közlekedő vonatokon, valamint a Balatonfüred és Tihany között közlekedő Volánbusz járatokon is lehet utazni.A jegyek ára a tavalyival megegyező, a Balaton24 napijegy 990 forint, 26 éven aluliaknak 660 forint; a Balaton72 jegy 2490 forint, míg 26 éven aluliaknak 1650 forint.

A szabadidős és turisztikai célú biciklizés 76 százalékkal nőtt a Balatonnál – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából készített forgalomszámláláson. A MÁV-nál is tapasztalják, hogy erőteljesen megnőtt az igény arra, hogy kerékpárral együtt lehessen utazni a vasúton.

„Körülbelül 90 ezren vették igénybe azt a szolgáltatást, hogy a vonatainkon kerékpárokat is szállítottak. Ebben a késő tavaszi, nyári, őszi időszakban a Balaton felé nagyon sokan utaznak kerékpárokkal. Nekik elsősorban a déli-parti sebesvonatokat ajánlom, hiszen ezekben a szerelvényekben nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is fognak közlekedni, 32-36 kerékpárt is lehet szállítani majd ezekkel a vonatokkal. Ennyien tudnak ott biztonságosan kerékpárral utazni, de a többi vonaton is lehet szállítani, az Intercity vonatokon is, de ott kerékpár-helyjegyet kell foglalni, hogy lássuk van-e még hely a kerékpárunknak” – tette hozzá Biber Anett.

Az idei nyári szezonra a korábbi éveknél is több fejlesztéssel készül a vasúttársaság a szolgáltatási minőség jelentős javítása érdekében.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8026-nagy-utasforgalomra-szamit-nyaron-a-mav