Nagy volt az érdeklődés a Kulturális Örökség Napján

2020. szeptember 22. (kedd)

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából hazánkban több száz olyan épület nyitotta meg a hétvégén kapuit, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem láthat a közönség. Keszthelyen a két napos program sorozat Vozár Péterné Keszthely alpolgármestere nyitotta meg Goldmark Károly zeneszerző szülőházának udvarán kialakított közösségi térben.

A Kulturális Örökség Napján Vozár Péterné alpolgármester nyitotta meg a keszthelyi két napos program sorozatot, melynek első helyszíne a Pethő ház volt ahol egy megújult belső tér is várta a látogatókat, benne egy petanque pályával.

„A Kulturális Örökség Napjainak első programja egy petanque verseny amihez most összegyűltünk, de ez lehetőséget ad arra, hogy további programok is legyenek. Nem csak itt a városban. Intézmények csatlakoztak hozzá, soha ilyen széleskörű összefogás nem volt még ezen programsorozat kapcsán. Városi lakosként, pedagógusként, turisztikai szakemberként és önkormányzati vezetőként is azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos nekünk, hogy ne csak szép időben, jó helyen lehessünk, de tanuljunk, vendégeket vonzzunk és közösségeink alakuljanak.”– mondta el Vozár Péterné.

A programnyitó versenyre sokan érkeztek a stílusosan kialakított pályához, hogy a kellemes szórakozást nyújtó vasárnapi programon részt vegyenek.

„Nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Így versenyszerűen abszolút nem, de már nagyon régen petanquoztam. Franciaországban szerettem meg gyakorlatilag és nagyon kevés lehetőségem volt eddig.”– mondta el Kiss Sándor.

Szombaton a rendezvény koncerttel zárult. Másnap a látogatók megismerhették a barokk stílusú épületet ahol Goldmark Károly a híres zeneszerző is született és lehetőség volt Pethő vagy Goldmark ház udvarának végében található Hofstadter Kristóf tervei alapján készült zsinagóga részletes megismerésére. A nagyszámú érdeklődő megtekintette a bibliai kertet is.

„Semmilyen ismeretem nem volt, én nem voltam keszthelyi születésű hanem budapesti. Nagyszüleim itt éltek, gyermekként lejöttem nem ezzel foglalkoztam, de nagyon tetszik. Ez a kert is és örülök, hogy eljöttem.”– mondta Kopfer Józsefné.

A történelmi Panoptikumban is újdonsággal várták a vendégeket. Őseink tarsolyaiból állítottak össze egy kiállítást.

Ez már a kastély parkja, ahol a regisztrált látogatókat várták egy különleges történelmi sétára.

„A Kulturális Örökség napi programoknak általában az a célja, hogy olyan épületeket vagy olyan épületrészeket mutassunk be a közönségnek amelyek egyébként nem látogathatóak. Most azért kiválasztottuk azt az épület szárnyat, ami az állandó kiállításnak nem része, így a legtöbb vendégünk soha nem jut el ezekre a helyekre.”-adott tájékoztatást Kardos Laura művészettörténész.

A Festetics kastély északi szárnyát járhatták be a látogatók a pincétől a padlásig. Megismerhették a Festetics Tasziló vendégei számára épített fogadószárnyat. Az építészetről a főúri méltóságok és a kor hölgyeinek szokásairól is kaptak tájékoztatást.

„Én Zentáról érkeztem. Szerbiából. Itt tanulok a Georgikonon és igazából nagyon tetszett ez az északi szárny mivel nem látogatható a nyilvánosságnak és azt hittem, hogy csak az első emeleti szép termeket, szalonokat nézzük meg és teljesen meglepett, hogy az alagsortól a padlásig mindent bejártunk és ámulni tudok csak”– mondta el az egyik látogató, Kőrösi Zalán.

Keszthely látnivalói, múzeumai a Magyar Kulturális Örökség napján ingyenes tárlatvezetéssel várták a vendégeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7428-nagy-volt-az-erdeklodes-a-kulturalis-orokseg-napjan