Nagymama-unoka nap és önkéntes toborzás

2024. március 13. (szerda)
KesztHelyi identitás
Unoka-nagymama programot, önkéntes toborzást és kortárssegítő képzést tartottak hétfőn az Aktív Aranykor keretein belül. Keszthely idősügyi koncepcióját a februári soros ülésén fogadta el a testület, az első eseményeknek a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Az önkormányzat célja, hogy minél több idősnek kínáljanak közösségi élményeket.

Dr. Józsa Éva bábművész örvendeztette meg a gyerekeket és nagyszüleiket a gyermekkönyvtárban. Az előadásra a legkisebbeket várták. A program célja, hogy közös elfoglaltságot kínáljon a kicsiknek és a nagyszülőknek az otthonukon kívül is. A nagymamák sok jó ötletet kaptak Dr. Józsa Évától arra, hogy hogyan lehet a legegyszerűbb eszközökkel lekötni az unokák figyelmét.

„Nagyon tetszett, és a kisunokám is élvezte, mi pedig tanultunk ebből, tanulunk, hogy nem kell mindig interaktív játék, ellenben a szerepjáték nagyon fontos. minimális kis dekor eszközökkel egész hosszú történeteket tudunk eljátszani.” – mondta egy résztvevő, Dévényiné Balogh Gyöngyi.

Az idősek gondozásában nagy segítséget jelentenek az önkéntesek. A keszthelyi Idősek Otthonában minden segítség elkél, beszélgetésre, felolvasásra vagy a rendezvényeken való részvételre is várják azokat a szépkorúakat, akiknek van idejük és energiájuk társaikkal foglalkozni. Az intézményben számos technikai feltétel adott különböző szabadidős tevékenységekhez.

A Család- és Gyermekjóléti Központ az idősügyi koncepció részeként szervezett önkéntes toborzást a Fejér György Városi Könyvtárban.

„Keszthely város idősügyi koncepciójában előtérbe helyeztük, hogy minél több olyan civilt tudjunk bevonni, akinek van energiája arra, hogy támogassa kortársait. Ehhez kapcsolódik egy olyan kortárssegítő képzés a Gyermekjóléti Központ részéről – ami családsegítéssel is foglalkozik – amiben azokat a képességeket és kommunikációs alapokat mutatjuk meg, hogy voltaképpen egy önkéntesnek mit kell tudnia, miben tud segíteni a társának.” – tájékoztatott Jakabfi László, a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője.

A képzésen olyan készségeket sajátíthatnak el az érdeklődők, mint a megfelelő kommunikáció, konfliktus-, illetve stresszkezelés. Emellett segítik az idősek eligazodását a digitális világban. A program gyászfeldolgozást és áldozatsegítést is tartalmaz. Nagyon fontos, hogy az önkéntesek ne csak a megfelelő helyen, hanem a megfelelő módon tudjanak segíteni.

„Az önkéntesség klasszikus, nem kell bemutatni az időseknek, hiszen amikor a szomszédasszonynak segítünk vagy viszünk egy tálca süteményt, az is önkéntességnek minősül, de a figyelmet szeretnék erre fölhívni, hogy jól csinálják, ezt megtanulják, hogy ne teher legyen a másik számára, tudják, hogy mikor kell abbahagyni, vagy milyen módon kell közelíteni az időshöz.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A továbbiakban egészségügyi szűréseket, kulturális programokat és nyugdíjas bált is szerveznek. Az idősek támogatására hosszú távú feladattervet készített az önkormányzat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek