Nagyobb odafigyelés kell az utakon!

2023. november 9. (csütörtök)

Lassabban és óvatosabban közlekedjünk az őszi-téli hónapokban! Az évszaknak megfelelően növekszik a csapadékosabb napok száma, a vizes utakon pedig megnövekedhet a balesetek esélye. A láthatósági eszközök használata, valamint a megfelelően működő világítóberendezések elengedhetetlenek ebben az időszakban is, hogy könnyebben megelőzhető legyen a baj.

A múlt héten két halálos közlekedési baleset is történt Zala vármegye útjain. Október 31-én Alsónemesapáti és Zalaegerszeg között ütközött össze két személyautó. Itt három ember vesztette életét, míg november 4-én Bocfölde és Sárhida között egy 10 éves kislány halt meg egy közúti szerencsétlenségben.

Az őszi-téli hónapokban még nagyobb odafigyelés szükséges az úton lévőknek akár gyalogosan, kerékpárral, rollerrel vagy gépjárművel közlekednek. Több tényező is korlátozhatja az optimális látási viszonyokat. A statisztikák szerint a legtöbb közúti baleset ebben az időszakban azért fordul elő, mert a sofőrök nem a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezetik a járműveiket.

„Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy hiába egy útszakaszra a megengedett sebesség 90km/h vagy 50km/h, mindig a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel kell haladni, azt kell megválasztani, hogyha szakadó eső van, vagy vizes az út. Vízátfolyásokra lehet számítani, páralecsapódásra, esetleg jegesedésre és eszerint kell megválasztani a gépjárművünk sebességét.” – hívta fel a figyelmet Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy főként az erdősávoknál, a felüljáróknál és a hidaknál fordulhat elő nagyobb eséllyel páralecsapódás. Az erdős területeken és városon belül a fás szakaszokon többször okozhatnak gondot az úttestre lehulló falevelek, ezek ugyanis rendkívül csúszósak lehetnek.

Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy az évszaknak megfelelő gumikkal legyenek felszerelve a gépjárművek. Csalóka lehet ugyanis az időjárás. Hiába lehet napsütés, mégsem melegszik fel olyan mértékben az aszfalt, hogy olyan jó legyen a tapadás, mint nyáron, hogyha esetleg maradnának a nyári gumik.

Érdemes továbbá nagyobb követési távolságot tartva lassabban vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata. Egy esetleges rossz manőverezés esetén a hibák így könnyebben korrigálhatóak. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Fontos az is, hogy megfelelően működjenek az autók világítóberendezései, hiszen a balesetek megelőzése végett elengedhetetlen a jó láthatóság.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek