NAV-osok a Balatoni Múzeumban

2019. június 25. (kedd)

Ne vedd, védd! – ezzel a címmel nyílt kiállítása a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumnak Keszthelyen. A NAV azzal a céllal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, hogy felhívja a látogatók figyelmét a CITES egyezmény alá tartozó növény- és állatfajok illegális kereskedelmére. Mindezek mellett a pénzügyőrség két keresőkutyájával is megismerkedhettek a látogatók.
Preparált krokodilok és kajmánok, aligátorfejből készült tál. Ezek azonban nem legális vadásztrófeák, hanem olyan szuvenírek, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhatóság ellenőrei koboztak el. Reptereken, határátkelőhelyeken rendszeresen lehet találkozni olyan termékekkel, amelyeknek a behozatala illegális és a legtöbb esetben védett állatfajokról van szó. Az így lefoglalt tárgyakat kiállítás keretein mutatta be a NAV a Múzeumok Éjszakáján.

„Nagyon érdekes, tényleg, ahogy mondta, nagyon különleges is. Főként az a furcsa, hogy olyan használati tárgyak vannak itt, amik igazából állatoknak a preparátumai. Nem tudom, hogy ki az, aki ilyet visel, hord, alkalmaz, használ. Ez nagyon szokatlan és meglepő, hogy ez itt van Magyarországon.” – mondta egy látogató, Farkas Szabolcs.

Hazánk 1985-ben csatlakozott a CITES egyezményhez, amelynek célja, hogy a vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét kontroll alá vonja, és ezzel megakadályozza, hogy veszélyeztetett fajok kerüljenek a kihalás szélére. A Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum tárlata azt a célt szolgálja, hogy felhívja a látogatók figyelmét, a megállapodás ellenére is rendszeresen próbálnak tiltott termékeket áthozni a határokon, sok esetben úgy, hogy a beutazók nem is tudnak arról, hogy az adott tárgy behozatala illegális.

„Talán kevesen tudják, de a drog és az illegális fegyverkereskedelem után a legnépszerűbb csempészáruk a védett növények és fajok. Magyarország helyzete azért speciális, mert az Európai Unió az egyik legnagyobb felvevőpiaca, az országunkon, határainkon keresztül szeretnék becsempészni ezeket az árukat az Európai Unió területére. A mai kiállítás a NAV szerepét mutatja be az illegális állat és növénykereskedelem elleni küzdelemben.” – tájékoztatott Joó Hilda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem csak kiállítással, hanem kutyás programmal is készült a Múzeumok Éjszakájára. Az érdeklődők megismerhették Chiky-t és Harley-t, a pénzügyőrség két keresőkutyáját. Chiky már a sétálóidejét tölti, ő hamarosan nyugdíjba vonul, helyét a 3 éves belga juhászkutya, Harley veszi át. Őt háromféle tárgyra is kiképezték, drogot, cigarettát és bankjegyet is felkutat, ebből ízelítőt is adtak a múzeum vendégeinek. A két kutya nagy népszerűségnek örvendett, a gyerekek is bátran és szívesen simogatták az ebeket.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6155-navosok-a-balatoni-muzeumban?fbclid=IwAR1uSucDKZJg7cTtOYuYPuMXe-iqaOwfvEDq5va7iHJeA2SSYRyOyksRZDU