Ne dőljünk be a tűzifa-csalóknak!

2023. február 24. (péntek)

Tűzifa-csalókra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Idén már értek tetten az ellenőrök hamis profillal értékesítő személyt. A csalók próbálják ebben az időszakban kihasználni azt, hogy sokan most szerzik be a következő télre a tüzelőanyagot. Az erdészeteknél folyamatos az ellátás, így érdemes őket felkeresni, ha tűzifára van szükségünk.

A kormány 2022 őszén rendelte el, hogy kedvezményes egységáron kell az állami erdészeteknek tűzifát biztosítani a lakosságnak 10 erdei köbméter mennyiségig. E szerint a keménylombos fafajtánál 30 ezer, a lágylombosnál és a fenyőnél 19 ezer forintot kell fizetni köbméterenként. Ezt április 15-ig igényelhetik azok, akik eddig még nem használták ki a lehetőséget. A Keszthelyi Erdészetnél folyamatos az ellátás, mindenkinek tudnak biztosítani tüzelőt.

„Úgy gondoljuk, hogy a befizetőknek a nagy többsége az már a jövő évi tüzelőjét vásárolja meg. Helyes is ez véleményünk szerint, hiszen a tűzifának ki kell száradnia. Ugye az erdőn lévő fa nem ideális a tüzelésre, hiszen magas a nedvességtartalma. Ezt fel kell hasogatni, otthon száradnia kell minimum egy nyáron át és akkor lesz megfelelő tüzelő.” – ismertette Hoffmann Pál erdészeti igazgató.

A jelentősen megnövekedett befizetések miatt a szállítást végző vállalkozókon is nagy a teher. Előfordulhat, hogy akár több hetet is kell várni, mire ténylegesen megérkezik a címre a fa, a szállítók ugyanis kevesen vannak. A Bakonyerdő Zrt. összes erdészeténél nagy volt a kereslet a hatósági áras tűzifa iránt. Az igények február elején újra megnövekedtek.

„Nagyjából megközelíti azt a mennyiséget, ami a program elindulásakor is volt. A Balatonfüredi Erdészet és a Keszthelyi Erdészetnél emiatt előfordult korábban, hogy a bakonyi erdészetektől szállítottunk tűzifát, hogy ki tudjuk szolgálni a megnövekedett igényeket. Jelenleg erre most nincs szükség, mert minden erdészetünknél van készleten tűzifa.” – mondta el Patocskai Lunk Eszter kommunikációs vezető.

A megnövekedett igények miatt országszerte sok olyan visszaélés történik, amikor az eladók az emberek jóhiszeműségére alapozva csalják ki a tüzelőre félretett pénzt. A Nébih eddig is számos esetben találkozott tűzifa-csalókkal. A közösségi oldalakon lévő hirdetések 90%-a a vizsgálatok szerint jogellenes.

„Hirdetési újságoknál erre már Magyarországon, vagy online apróhirdetési felületeknél még jobban odafigyelnek. Ugye minden faanyag-kereskedéssel foglalkozó vállalkozásnak rendelkeznie kell egy úgynevezett EUTR-azonosítóval. Ez két betűből és 7 számjegyből áll. Ha ez bármelyik hirdetésbe nincs benne, már menjünk is tovább.” – figyelmeztetett Dr. Nagy Dániel országos EUTR erdészeti főfelügyelő.

A Nébih a honlapján is segíteni szeretné a fogyasztókat, így több tanácsot is közzétett, hogyan kerüljük el az átveréseket. Egy feketelista is megtalálható a weboldalon, ahol azoknak a neve vagy telefonszáma van feltüntetve, akik már károsítottak meg valakit.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10087-ne-doljunk-be-a-tuzifacsaloknak

Képek