Ne etessük a vízimadarakat!

2019. július 31. (szerda)

Ne etessük a vízimadarakat! Figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A hattyúk és társaik az állandó – elsősorban kenyér – eleség miatt megbetegedhetnek és el is lustulnak. Így az egész évet a Balatonnál töltik és jobban erősödik az állományuk. A szakemberek szerint káros a hattyú jelenléte a magyar tengernél.
Hattyúk, tőkés récék és sirályok várják a kenyérdarabkákat. Mindennapos látvány a keszthelyi parton. A szakemberek szerint a nyári szezonban csak hattyúból akár több száz példány gyűlik össze a móló környékén, várva az eleséget. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tapasztalatai szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tisztában azzal, hogy teljesen felesleges a vízimadarak etetése, különösen nyáron, amikor maguktól is bőven találnak maguknak eleséget. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ez ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat és rontja a víz minőségét is. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt.

„Nem túl életszerű például, hogy a hattyúmama hazamegy és megdagasztja a kenyeret, majd felszolgálja a gyermekeinek.” A Madártani Egyesület önkéntese azt mondja, hogy a rendszeres etetés miatt el is lustulnak a madarak. Benke Anikó hangsúlyozta, ez elsősorban a bütykös hattyúnál jelent gondot.

2017 januárjában egy kíséreltet végeztek. A kemény hideg miatt több legyengült hattyú odafagyott a jégpáncélra. A Madártani Egyesület munkatársai ezért átköltöztették őket a Hévízi-lefolyóba. Sajnos a szárnyasok pár nap után visszatértek a Balatonhoz. A szakértők szerint a hattyúknak télen melegebb területre kéne vonulniuk. Ideális esetben a horvátországi Dráva szakaszon, illetve a vajdasági Duna szakaszon telelnének.

„Mivel itt maradnak, mert tudják, hogy ingyen kaját kapnak, nem fognak elvonulni, ezzel jelentősen felszaporítjuk az állományukat, illetve a másik fontos dolog, hogy általában két-három fiókát nevelnének fel, viszont, ha tudják, hogy etetni fogják őket, akár nyolc-kilenc fiókát is fölnevel, itt főleg a bütykös hattyúra gondolok. Nagyon nem örülünk neki, hogy ennyire feldúsult az állományuk” – mondta Benke Anikó, az MME önkéntese.

A bütykös hattyú mintegy 30 éve jelent meg a Balatonnál. Egyre nagyobb állománya káros, mivel kiszorítja az őshonos madárfajokat a nádasokból.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6273-ne-etessuk-a-vizimadarakat?fbclid=IwAR0YIisrxK4OZjkn1Q7WUiERkEffREMoH6MvQ0X4SVkgVT0RXy9R0IHlJ1U