Ne feledkezzünk el madarainkról

2022. december 23. (péntek)

Elkezdődött a téli madáretetés szezonja. Ilyenkor a madarak sokkal nehezebben jutnak energiadús táplálékhoz. A szakemberek szerint az ideális etetési intervallum október végétől nagyjából április végéig tart.

Napraforgómaggal tölti fel a madárerőt Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója. Rendszeresen etetik a kis tollasokat, biztosítva életben maradásukat. A kertben lévő cserjéken, fákon meg tudnak telepedni, fészket tudnak rakni, továbbá madárodúkat is kihelyeztek. Faggyúval, és olajos magvakkal kedveskednek nekik. A múzeum idén a Madárbarát kert címet is elnyerte.

„A Balatoni Múzeum nem véletlenül kapta meg a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani Egyesülettől, hiszen folyamatosan figyelünk arra, hogy a madarak, amelyek itt előfordulnak a Balatoni Múzeum kertjében, azok itt is maradjanak, illetve minél több érkezzen ide hozzánk, hiszen nagyon fontos természeti érték a madárvilág számunka, az emberiség számára. Úgyhogy ezt mindenképpen meg kell őriznünk, illetve hát a múzeumpedagógia, környezetnevelési tevékenységünkhöz is nagyon szorosan tudjuk ezt kapcsolni, hiszen rengeteg múzeumpedagógiai foglalkozásunk, táboraink vannak, ahol aztán a gyerekeknek ezeket is megmutatjuk, illetve elmagyarázzuk.”-tájékoztatott Németh Péter.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy péksüteményt és kenyeret ne adjunk a szárnyasoknak. Ha tehetjük, a nekik kikészített, befagyott vizet pedig folyamatosan cseréljük. Nagy kincseink a madarak, ezért különösen fontos, hogy télen élelemhez és vízhez jussanak. A Magyar Madártani Egyesület szakemberei szerint az idei évben jelentősen megcsappant az itt telelő tollasok száma. Az elmúlt 6 év tapasztalata azt mutatja, hogy a téli pintyfélék mennyisége csökken, gyakorlatilag alig találkozhatunk velük.

„Visszaemlékezünk a 2016-17-es, viszonylag kemény február, január második fele, februárra, akkor hatalmas csapatokban voltak itt ezek a madarak, de az utóbbi években gyakorlatilag az őszi vonuláskor sem nagyon találkozunk vele, ugye ők is valamennyire kicsit azért elmozdulnak a költőhelyükről, és véleményünk szerint megmaradnak ott fent az északi költőterületükhöz viszonylag közel.”– hangsúlyozta Benke Szabolcs.

A szakember hozzátette, a jelenség oka a klímaváltozásnak tudható be. A melegedés miatt élőhelyükön tovább találnak táplálékot a madarak, nem repülnek messzebbre. A szakember azt javasolja, hogy otthon se feledkezzünk meg az etetésről. Az azért is ajánlott, mert a madárbarátok olyan énekes madarakat is láthatnak, melyeket máskor csak távcsővel figyelhetünk meg, költési időben. Ha találnak táplálékot, nem vonulnak el messzebbre.

Farkas Adél-Keszthely TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9910-ne-feledkezzunk-el-madarainkrol

Képek