Nébih: Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek

2023. augusztus 2. (szerda)

Szezonális ellenőrzést tartott a Balatonnál a Nébih. A padlótól kezdve a berendezési tárgyakon keresztül a dolgozók higiéniáját is vizsgálták. Összességében jó eredmény született, nem kellett éttermet bezárni. Tíz éve folyamatosan zajlanak az ellenőrzések. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal célja, hogy a vásárlók, a vendégek biztonságos, jó minőségű ételt kapjanak.

Az ebédre készülnek ebben a keszthelyi étteremben. Idén már munkavédelmi- és élelmiszerbiztonsági ellenőrzés is volt itt. Mindent rendben találtak. A jó konyhán alapvető a higiénia. A nyári szezonban nagy forgalma van a balatoni vendéglátósoknak, ekkor is figyelni kell a tisztaságra.

Balogh Zsolt étteremüzemeltető: „Nyilván itt megvannak mindig a kinevezett emberek, akiknek erre fokozottan kell figyelniük és nekik kell a kollégákat figyelmeztetni, hogy mire ügyeljenek jobban. Meg a napközbeni takarítások, itt nem úgy van, hogy csak este, záráskor, hanem ahogy van egy pici szünet vagy egy kis lassulás esetleg a vendégek érkezése terén esetleg, akkor rögtön csinálunk egy nagytakarítást, hogy újból, megint szép rendben tudjunk dolgozni.”

Fontos az élelmiszerek nyomon követhetősége. A kész vagy fagyasztott ételeket, alapanyagokat címkézni kell, megjelölve az eltarthatóságot.

Nem volt ez így minden étteremnél. A Nébih videója az ellenőrzések során kivont élelmiszereket mutatja. A jogsértő termékek összmennyisége megközelítette a 2000 kg-ot a Balatonnál. Volt olyan hely, ahol két éve lejárt fűszert találtak. Visszatérő hibaként említhető, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, a nélkül viszont – a kiemelt járványügyi kockázat miatt – nem végezhető vendéglátó tevékenység. Ezek kisebb szabálytalanságok. Összességében a balatoni a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek.

Dr. Helik Ferenc, a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági és ellenőrzési elnökhelyettese: „Egyértelműen javuló tendenciát tapasztaltunk idén is. Szerencsére egyetlen egy esetben sem kellett a Balaton melletti vendéglátóhelyek közül egynek sem felfüggeszteni, vagy korlátozni a tevékenységét. Sajnos ezekre az előző években volt példa, idén eddig nem került sor. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy kisebb, közepes szabálytalanságok fordultak elő. Sajnos tipikus, hogy az egységnek a takarítottsága nem megfelelő.”

A Nébih és a kormányhivatalok szakemberei egész évben ellenőriznek, de augusztus közepéig kiemelt időszak van. Bárhol felbukkanhatnak az egyszemélyes lángossütőtől kezdve a több száz fős étteremig. A legutóbbi ellenőrzéssorozatot előre bejelentették, hogy a vendéglátósok is fel tudjanak készülni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek