Negyedmilliárd forintos parkrekonstrukció a keszthelyi Festetics-kastélyban

2014. február 14. (péntek)

Százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásként 243,5 millió forintot nyert a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum a történelmi kastélypark megújítására a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán. Az intézmény újabb pályázati sikerét sajtótájékoztatón jelentette be Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón a projekt jelentőségét méltatva elmondta: az épületegyütteshez méltó parkrekonstrukció már nagyon időszerű volt, ezzel, valamint a nemrégiben megnyitott Pálmaházzal, a felújításra kerülő Amazonnal, és a többi új attrakcióval a kastély még különlegesebb kínálatot és igazi látványosságot nyújt látogatóinak. Ezáltal – meghatározó elemeként a térség turisztikai vonzerejének – a világörökség címre is nagyobb eséllyel pályázhatnak majd. A megyei elnök hangsúlyozta: jó döntésnek tartja, hogy nem területileg terjeszkedett a kastély, hanem a meglévő területeit újítja fel Európában is kiemelkedő színvonalúra. Hozzátette, hogy a kastély mind jobban bekapcsolódik a város életébe, ezért döntöttek arról is, hogy az idén kiépülő, a várost átszelő kerékpárút áthaladjon a kastély területén.

Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója elmondta: 2013 november elején értesültek a támogató szerv pozitív döntéséről. Amit nyáron még csak reméltek, az most bizonyossággá vált; a körültekintő szakmai munka eredményeként a sikeres első fordulót követően – melynek során 12,7 millió forintot nyertek az előkészítő munkálatokra – a második fordulóban is támogathatónak ítélték a projektet, így hamarosan megkezdődhet a nagyszabású parkrekonstrukció. A 243,5 millió forintból mintegy nyolchektáros területen állítják helyre a veszélyeztetett vagy már teljesen eltűnt kertépítészeti elemeket: a partert, a hercegnői kamarakertet, valamint a tavat és a hidat. A beruházás keretében több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítését, a tó helyreállítását, padok kihelyezését, szórt burkolat építését és gyepesítést tervez a kastélymúzeum – sorolta a megvalósítandó feladatokat az igazgató.

A keszthelyi kastélypark az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike, amely jelenlegi szétszabdalt és csonka formájában is párját ritkítja, nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán, hanem széleskörű ismertsége miatt is. A park 1945 után súlyos károkat szenvedett: területét felosztották, majd 1986-ban közúttal szelték ketté. Ugyanebben az évben elkészült a park felújítása is, ám az akkori jó szándékú beavatkozások nem a történeti hitelesség jegyében történtek, így az ültetések, burkolatok és berendezési tárgyak előnytelenül befolyásolták a kastélypark megjelenését. A legutóbbi helyreállítás óta ráadásul a park állapota jelentősen leromlott.

A projekt műemléki, művészettörténeti, kerttörténeti és kertépítészeti szempontból is az 1885-89 között megvalósult állapot lehető legpontosabb helyreállítására törekszik. A kastélypark ekkori kinézete az angol Henry Ernest Milner nevéhez fűződik, aki a viktoriánus kertművészet legkiemelkedőbb példáihoz méltó kertet alkotott Keszthelyen. A park akkori stílusjegyeinek, térszerkezetének, növényállományának helyreállítása mellett a beruházás a védett növény- és állatfajok létfeltételeinek biztosítására és a sajátos élőhelyek védelmére is törekszik. Az alapos történeti és kertrégészeti kutatáson alapuló tervek elkészítését geodéziai és növényállapot-felmérés is segítette.

Pálinkás Róbert hozzátette: a park helyreállítása jól kiegészíti a Helikon Kastélymúzeum megvalósítás alatt álló nagyprojektjét is, melynek keretében jelentős turisztikai attrakciófejlesztést hajtanak végre az intézményben. A több mint kétmilliárd forint uniós és hazai támogatással készülő beruházás fő célja a kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása, és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása. Az eddig kihasználatlan lehetőségek feltárásával, épületfelújításokkal, és integrált látogatómenedzsment-rendszer kialakításával olyan komplex turisztikai attrakció jön létre, mely mindenben megfelel a 21. századi fogyasztói trendeknek. A projekt kivitelezésére jelenleg közbeszerzési eljárás zajlik, ez év júniusában várható a tényleges munkálatok megkezdése.

A parkrekonstrukció előreláthatólag tavasszal indulhat, és a tervek szerint év végére már megszépült környezetében tündökölhet az ország kiemelkedő műemlékegyüttese.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0042 azonosítószámon, „A keszthelyi Festetics kastély parkjának történeti rekonstrukciója” címmel pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint Támogató az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül „Élőhelyvédelem, és –helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése, gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” tárgyú felhívására. A Támogató döntése alapján a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. 243.541.889 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.