Negyedmilliárdos parkrekonstrukcióra pályázik a Festetics-kastély

2013. július 17. (szerda)

A keszthelyi Festetics-kastély parkjának nagyszabású történeti rekonstrukcióját célozza a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. projektje, melyet az elmúlt hetekben nyújtottak be a Környezet és Energia Operatív Program pályázati kiírására.

A „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázat kétfordulós, és az első kört már sikerrel vette az intézmény: 12,7 millió forint támogatást kaptak a parkrekonstrukció előkészítő munkálataira. Az idén júniusban zárult munkaszakaszban részletes geodéziai felmérést végeztek, növénykataszter készült, régészeti és kertrégészeti feltárási munkák zajlottak, valamint elkészültek a második fordulóhoz szükséges dokumentumok: az építési engedélyes tervdokumentáció és a részletes megvalósíthatósági tanulmány.

Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója elmondta: a második fordulóra kidolgozott csaknem 250 millió forintos projekt – melynek megvalósításához százszázalékos támogatást remélnek – a veszélyeztetett vagy a már teljesen eltűnt kertépítészeti elemek helyreállítását valósítaná meg a kastélyparkban, mintegy nyolc hektáros területen. Ezek közül kiemelkedik a parter, a hercegnői kamarakert, valamint a tó és a híd minden részletében pontos rekonstrukciója.

A keszthelyi kastélypark az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike, amely jelenlegi szétszabdalt és csonka formájában is párját ritkítja, nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, hanem széleskörű ismertsége miatt is. A park mind az egzotikus növényfajok gyűjtésének és hazai elterjedésének szempontjából (pl. ginkgo biloba legkorábbi ültetése), mind a kertépítészeti különlegességek (sövényszínház, növényekből ültetett napóra) szempontjából, mind jelentős magyar és külföldi kerttervezők alkotó munkásságát illetően kiemelkedő jelentőségű. A park 1945 után súlyos károkat szenvedett: területét felosztották, majd 1986-ban közúttal szelték ketté. Ugyanebben az évben elkészült a park felújítása is, ám az akkori jó szándékú beavatkozások nem a történeti hitelesség jegyében történtek, így az ültetések, burkolatok és berendezési tárgyak előnytelenül befolyásolták a kastélypark megjelenését.

A most előkészített projekt műemléki, művészettörténeti, kerttörténeti és kertépítészeti szempontból is az 1885-89 között megvalósult állapot lehető legpontosabb helyreállítására törekszik. A kastélypark ekkori kinézete az angol Henry Ernest Milner nevéhez fűződik, aki a viktoriánus kertművészet legkiemelkedőbb példáihoz méltó kertet alkotott Keszthelyen. A park akkori stílusjegyeinek, térszerkezetének, növényállományának helyreállítása mellett a beruházás a védett növény- és állatfajok létfeltételeinek biztosítására és a sajátos élőhelyek védelmére is törekszik. Az alapos történeti és kertrégészeti kutatáson alapuló tervek elkészítését geodéziai és növényállapot-felmérés is segítette.

A beruházás keretében a nyolchektáros területen több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítését, a tó helyreállítását, szórt burkolat építését és gyepesítést tervez a kastélymúzeum. Emellett a hercegnői kamarakert több mint 800, a parter és a díszudvar zöldfelületeinek rekonstrukciója pedig csaknem 5000 négyzetméteren valósulhatna meg nyertes pályázat esetén.

Kapcsolódó cikkek:
Festetics-díszöltözetekkel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum
Kiemelt turisztikai beruházásként fejlesztik a Festetics-kastélyt
A Nyugat-Dunántúl kulturális-turisztikai központja lesz
Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics-kastélyparkban
A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen
Exkluzív borfesztivál a Festetics-kastélyban
Félezer vadásztrófeát mutatnak be Keszthelyen
Mongóliai türk mauzóleum leleteiről számolt be egy kazah kutató Keszthelyen
Múzeumok éjszakája Keszthelyen