Nem beszél még a gyerek? Ne késlekedjünk szakembert keresni!

2024. március 12. (kedd)

Logopédus szakmai napot tartottak Keszthelyen. A Szemfüles Egyesület 70 logopédust és korai fejlesztésben dolgozót fogadott szombaton a Goldmark Károly Művelődési Központban. A nyelvi késés terápiájával foglalkoztak a meghívott előadókkal.

Átlagos esetben a gyermekek egy éves koruk előtt már szótagokat ismételgetnek, szavakat utánoznak. Azonban egyre több a nem beszélő, illetve a nyelvfejlődési zavarral küzdő gyermek. A szakemberek azt tanácsolják, ne várjunk a csodára, hogy majd elindul a beszéd.  Nagyon fontos, hogy időben célzott segítségnyújtás kapjanak.

„Hogyha a szülő azt érzi, hogy valami nem megfelelően alakul a gyereknek a fejlődésében – ez nem csak a beszédre vonatkozik, hanem akár a mozgásra, értelmi dolgokra, kommunikációra – akkor a minél korábbi segítségnyújtás, legalábbis a diagnosztika az rengeteg időt tud spórolni” – hívta fel a figyelmet Alfaro Karina logopédus, kora gyermekkori intervenciós szakgyógypedagógus.

A nyelvi késés és annak terápiája volt a logopédus szakmai nap fókuszában. 70 logopédus és korai fejlesztésben dolgozó gyógypedagógus regisztrált a Szemfüles Egyesület programjára. A Logopédia európai napja alkalmából szervezték meg az eseményt.

Vaszily-Hegedüs Andrea, a Szemfüles Egyesület elnöke: „Az egyesületünk minden évben megünnepli ezt a napot különböző rendezvényekkel. Általában szülők és gyermekek számára szoktuk ezeket megszervezni. Az idei év az első, amikor szakembereket céloztunk meg.”

A szakmai nap egyik előadója Nagyné Heidenwolf Erzsébet volt. A gyógypedagógus online beszédindító programot dolgozott ki szülőknek. Abban segíti őket, hogy hétköznapi tevékenységekkel, hogyan tehetnek a gyermekük beszédfejlődéséért: „Például pakoljanak be együtt egy mosogatógépet és egy-egy ilyen köznapi élethelyzetben, hogyan lehet a gyereket segíteni abban, hogy beszéljen, tehát hogy a terápiás munkába ezt hogy lehet bevonni, vagy hogy kell a szülőnek tanácsot adni abba, hogy ő egy mosogatógép pakolásba igenis a gyerekével élvezzék ezt a tevékenységet és a beszédfejlődését segítse.”

A szakmai nap iránt nagy volt az érdeklődés. A helyben és térségben dolgozók mellett a Dunántúl több szegletéből is jöttek szakemberek. A Szemfüles Egyesület tervez még hasonló szakmai rendezvényt, nemcsak Keszthelyen.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek