Nem büntet a rendőr, ha nincs nálunk az érvényes jogsi vagy forgalmi

2023. január 11. (szerda)

Nem szükséges magunknál tartanunk az érvényes jogosítványt és a forgalmi engedélyt ettől az évtől. Nem minősül ugyanis jogsértésnek, ha ezek nincsenek a sofőröknél. A rendelkezés azonban nem jelenti azt, hogy nem büntethetnek a rendőrök, ha szabálytalanul közlekedünk.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben több 4 millió személyautót tartottak nyilván. A számok az elmúlt években folyamatosan növekedtek. A felmérések szerint egyre többen szerzik meg a vezetői engedélyeket is. A magyar hatóság által kiállított jogosítványokat eddig igazoltatáskor be kellett mutatnia a sofőröknek, ám a Kormány erről szóló rendelete kimondja, hogy ezeket már nem szükséges magunknál tartani, ha érvényes a papírunk. A forgalmi engedélyt sem kell átadnunk a rendőröknek egy közúti ellenőrzéskor, amennyiben a magyar hatóság állította azt ki és szerepel a jármű a nyilvántartásban. Bár a rendelkezés sokaknak könnyítést jelenthet, többen nem változtatnak a szokásokon.

„Továbbra is magamnál tartom, mivel a levéltárcában elfér. Előbb-utóbb kivezetésre kerül úgyis a jogosítvány, elég lesz egy személyi igazolvány illetve egy lakcímkártya.” – osztotta meg véleményét Koroncz Tibor Péter.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szabálytalanságok esetén a vezetési jogosultság azonnali felfüggesztését a helyszínen az engedély-nyilvántartásba jegyzik be. Ezzel egyidejűleg – ha rendelkezésre állnak – elveszik a papírokat. Mindenesetben a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultság felfüggesztésének bejegyzéséről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap. A rendőrség már évek óta elektronikusan ellenőrzi az adatokat. Azonnal rendelkezésükre áll az információ, hogy érvényes-e a műszaki vizsga, van-e kötelező biztosítás a járművön vagy hogy nem körözik-e azt.

„Ami még fontos, ahogy látom az interneten az a közúti balesettel kapcsolatban merült fel, hogy most mi fog történni, hogy nincs nálunk a forgalmi engedély. Ha személyi sérülés történt, akkor mindenképp, rendőrt kell hívni. A rendőr az autójában le tudja ellenőrizni az adatokat. Ha nem történik személyi sérülés, ez egy közjogi helyzet, hogy két autó egymásnak kárt okozott, hogy fognak megegyezni. Elvileg – és ez nagyon fontos – a személyi igazolvány mindenkinél ott van, tehát igazolni tudja magát. Ez alapján ki tudja tölteni az európai baleseti bejelentőlapot, sőt erre van egy applikáció is.” – mondta el Mile Tibor  a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakágának igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles magánál tartania az okmányokat, de a külföldi állampolgárnak is szükséges a jogosítvány akkor is, ha magyar rendszámú járművet vezet. A határon túlra nem vonatkozik a rendelet, így külföldön továbbra is magunknál kell tartanunk a forgalmit és a jogsit is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9950-nem-buntet-a-rendor-ha-nincs-nalunk-az-ervenyes-jogsi-vagy-forgalmi

Képek