Nem játszottak, ők csinálták a játékot

2021. augusztus 17. (kedd)

A robotok világába kalauzolták el a Balatoni Múzeum táborozóit. Második alkalommal szervezték meg az inforobotika tábort. A nagy érdeklődés mellett zajló foglalkozásokon robotokat programozhattak és számítógépes játékokat is készíthettek a gyerekek. A szervezők szerint azért fontos ez a téma, mert az inforobotika egy olyan fejlődő terület, ami az életben számos helyen körbevesz bennünket.

Hogyan mozogjon a robotkar, merre kanyarodjon a kisautó, milyen felirat jelenjen meg egy kijelzőn – ilyen programozásokat hajthattak végre a gyerekek a táborban. A résztvevők kifejezetten az ő korosztályuknak kifejlesztett rendszerrel próbálgathatták szárnyaikat.

„Gyerekként sokat ülünk a számítógép előtt, de ez most nem az a fajta, hogy lövöldözünk, hanem hogy te csinálod a játékot. Így lehet, hogy felnőtt koromra a világnak fogok játékokat készíteni” – mondta a tábor egyik résztvevője, Bremzay Zénó.

A tábor nagyon gyakorlatias, az informatikát más oldalról mutatták be. Az oktatók is látják, hogy a számítógép képes beszippantani a gyerekeket és akár órákat játékkal töltenek. Csermák Tamás táborvezető azt mondja, az itt végzett munkával jelképesen egy kifelé mutató nyilat tesznek a számítógép fölé.

Csermák Tamás táborvezető: „Kis eszközöket, könnyen programozható eszközöket adunk a kezükbe és azon fognak gondolkozni, hogy akkor most beprogramoznak valamit, rátöltik a kis robotra és utána kifordulnak a gép elől és a játékasztalon nézik, hogy azt csinálja a robot, vagy nem és közben ezen gondolkodnak esetleg, hogy na, akkor miért nem úgy megy. Egyrészt az agyuknak is sokkal jobb, sokkal jobban fejleszti őket, mint mondjuk a számítógépes játékok, amik beszűkítik őket.”

Az oktatók azt látják, mihelyt valami mozgó eszközzel kezdenek foglalkozni a gyerekek, a tudást hatékonyabban tudják elsajátítani. Az inforobotika tábor második éve zajlott a Balatoni Múzeumban. Két turnusban, összesen 28 fő vett részt a foglalkozásokon. A szervező egy keszthelyi informatikai cég. Németh Ferenc szerint azért fontos ez a téma, mert az inforobotika egy olyan fejlődő terület, ami az életben számos helyen körbevesz bennünket.

„Jó tudni, hogy a használati tárgyak, vagy akár az élelmiszerek, amik hozzánk eljutnak, azok már olyan modern technológiával készülnek, ahol az inforobotika jelen van. A mi térségünkbe kevésbé lehet ezzel találkozni, mert ez nem egy iparosodott térség – ez érthető – ugyanakkor én nagyon fontosnak tartom hogy azok a gyerekek, akik itt nőnek fel, ők is tudjanak találkozni ennek a technológiának az alap elemeivel, az alap tudást meg tudják szerezni” – nyilatkozta a tábort szervező Németh Ferenc.

A szervezők szerint a tábor nagyon sikeres volt. Szándékuk, hogy szakköri foglalkozás keretében folytassák az itt megkezdett munkát.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8316-nem-jatszottak-ok-csinaltak-a-jatekot