Nem szabad félvállról venni a kémények ellenőriztetését!

2021. október 18. (hétfő)

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon, aki még nem ellenőriztette a kéményét, az pótolja – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem. Minden 6. lakástűz köthető ugyanis valamilyen szinten a kémények állapotához, vallják a szakemberek. Magánszemélyek számára a kéményseprő hívása ingyenes, csupán időpontot kell egyeztetni. A házakban és lakásokban, ahova cég van bejegyezve, fizetni kell a szolgáltatásért.

Bár hivatalosan október 15-én kezdődik a fűtési szezon, az elmúlt napok hideg időjárása miatt sokan befűtöttek már. A kéményseprők ebben az időszakban leterheltek, hosszabb lehet a várakozási ideje annak, aki még nem ellenőriztette a kéményét. A szolgáltatás fontosságát nem szabad félvállról venni. A tűzoltókat idén már több mint 700 alkalommal riasztották kéménytűzhöz. Megelőzhető lett volna a baj, ha a lakosság igénybe veszi a lehetőséget – vallják a katasztrófavédelem munkatársai.

„Hogyha valaki családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodószervezet, akkor a kéményseprés az önkéntes és természetesen ingyenes. A kéményseprő ugyanakkor csak akkor jön, hogyha a kémény tulajdonos időpontot foglal. Ezt ugye több módon meg lehet tenni, az első a www.kemenysepes.katasztrofavedelem.hu alatt. Természetesen erre telefonon is van lehetőség. Ugye a kéményseprők ügyfélszolgálata a 1818-as telefonszámon érhető el, ahol a telefonnak előbb a 9-es, majd az 1-es nyomógombját kell megnyomni és utána rögtön lehet is megbeszélni egy adott időpontot.” – mondta el Kósi Zsolt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Hozzátette, társasházaknál is ingyenesen végzik a kéményseprést. Ebben az esetben a szakemberek értesítést küldenek ki. Ha nem tartózkodunk az adott időpontban otthon, egy második alkalommal is felkeresnek bennünket, harmadszorra azonban kiszállási díjat kell fizetni. Amennyiben a családi vagy társasházhoz cég vagy egyéni vállalkozás van bejegyezve, az ellenőriztetés kötelezővé válik és fizetni kell érte.

„Ezt már viszont nem mindenesetben a katasztrófavédelem végzi, hanem kéményseprő cégek. Attól a cégtől rendelhetjük meg ezt a szolgáltatást, ami igazából szimpatikus. Ezt is megnézni és kiválasztani szintén a kemenysepres.katasztrofavédelem.hu oldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva meg lehet adni az irányítószámot és ott ki is dobja nagyon szépen, hogy hol, ki és mikor felelős akár cégként, akár magánszemélyként ezért az ellenőrzésért. Ha egy lakásnak, ahol gazdálkodószervezet van, van saját kéménye, akkor az egész összeget kell kifizetni, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményéhez van csatlakoztatva, akkor a munka ráeső részét kell megtéríteni.”

A katasztrófavédelem munkatársai ajánlják, hogy a kéményseprés mellett a teljes biztonságért érdemes szénmonoxid-érzékelőt és füstjelzőt is beszerezni az otthonunkba.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8509-nem-szabad-felvallrol-venni-a-kemenyek-ellenorizteteset