“Nem vagy egyedül” – segít a hospice szolgáltatás

2023. február 6. (hétfő)

A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről rendeztek nyilvános beszélgetést Keszthelyen. Egyben bemutatták az alapítvány 30. születésnapja alkalmából tavaly kiadott “Most múlik” című kötetet is.

A Magyar Hospice Alapítvány már több, mint harminc éve segíti komplex ellátással a már nem gyógyítható daganatos betegeket és családjaikat. Küldetésükről az alapítvány főorvos igazgatója, Muszbek Katalin beszélt az érdeklődőknek. Bérces Edit tizenkét esztendeje az édesapját veszítette el. „A halála előtt két nappal volt egy nagyon komoly vitám a háziorvossal, aki éppen a hospice szolgálat megvonásával fenyegetett minket akkor, hogyha mi nem engedjük az úgynevezett elfekvőbe őt. Aminek aztán úgy lett vége, hogy otthon, amire az úgynevezett betegszállító jött volna, addigra már nem azt az autót kellett hívni” – mondta el az ultramaratoni futó világbajnok.

A hospice szolgáltatás a betegeknek és családjuknak segít megtalálni a nyugodt, emberi körülmények közötti békét az élet utolsó szakaszában. A Magyar Hospice Alapítvány célja, hogy a hazai mozgalmat népszerűsítse, és lehetőséget biztosítson azoknak, akiknek szükségük van az ellátásra. Muszbek Katalin elmondta: „Itt, a régióban is megvan az otthoni ellátásnak a lehetősége. Ez nagyon fontos, hogyha egy ilyen súlyos beteg kerül ebbe a helyzetbe, akkor tudják a családok azt, hogy egy hospice számot fel kell hívni, és kimegy térítésmentesen az orvos, a nővér, a gyógytornász, és segít abban, hogy ezek a tünetek és a szenvedés enyhüljön.”

Az alapítvány igazgatóját Barabás Éva műsorvezető kérdezte. Édesanyja halálakor döntött úgy, hogy önkéntesként szeretne részt venni a hospice munkában. Így vélekedett: „Az, akinek a hiány fáj, mesélne másnak, de úgy érzi, hogy ez terhes a másiknak, a rokonnak, a barátnak; ezért magában hordja. Ezért abból csak egy fájdalom marad, egyedüllét és magányérzet. A hospice pont abban tud segíteni, hogy megtanuljunk együtt élni a hiánnyal. Aztán ez a hiány is segítség legyen számunkra, illetve azzal együtt legyünk kerek egész.”

A „Most múlik” című irodalmi válogatáskötet az alapítvány 30. születésnapja alkalmából jelent meg. Harminc magyar író, költő írásai találhatók meg ebben. A gondosan kiválogatott gyönyörű művek az emberi méltóság különféle aspektusait járják körbe. Ezek az írások is segítik eljuttatni a hospice üzenetét: „nem vagy egyedül”.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10016-nem-vagy-egyedul-segit-a-hospice-szolgaltatas

Képek