Nem volt nagy roham az élelmiszerboltokban a hétvégén

2021. március 9. (kedd)

A kormány rendeletének értelmében március 8-án már nem nyithattak ki a ruha- és cipőboltok, a könyveket és az elektronikai cikkeket árusító üzletek. A koronavírus-járvány fokozott terjedése miatt, szakemberekkel egyeztetve határozott úgy a kormány, hogy számos szolgáltatás szünetel március 22-ig. A hétvégén a keszthelyi bevásárlóközpontokban lehetett nagyobb tömeget tapasztalni, de az élelmiszerboltokban nem volt jelentős forgalom.

Nem volt jelentős tömeg szombaton délelőtt az egyik keszthelyi hipermarketben. A vásárlók többsége a szokásos hétvégi bevásárlását intézte. A zöldségespultnál lehetett némi torlódást tapasztalni és a húspult előtt is többen álltak sorba. Magyarország Kormánya múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy bezárják a boltok többségét, a pénteken megjelent Magyar Közlöny azonban több kivételt is leír.

„Nekem az a véleményem, hogy szerintem értelme így nincsen, hogy a ruhaboltok, műszaki boltok be vannak zárva, más minden nyitva van. Tehát ez nem zárás az én véleményem szerint.” – mondta egy vásárló, Ferenczy Lajos.

Az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és benzinkutak mellett többek között a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen eszközöket forgalmazó boltok, az állateledelt, takarmányt áruló üzletek és a piacok is nyitva tarthatnak. Stábunk az elmúlt hétvégén több vásárlót is megkérdezett az új szabályokkal kapcsolatban. Sokan nem akartak kameránk elé állni, azt viszont mindannyian elmondták, nem értenek egyet azzal, hogy ennyi bolt és szolgáltató nyitva marad. Azt is megtudtuk, hogy a tavaszi vásárlói szokásokkal ellentétben a mostani lezárás előtt nem vásároltak másképp az emberek, mint egyébként tették volna.

„Szerintem nem jó ötlet a bezárás, mert az emberek mindig jönnének vásárolni. Mi szokások szerint minden héten egy ilyen kocsival vásárolunk, tehát ez nekünk heti dolog.” – tette hozzá egy másik vásárló, Nyúl József.

A koronavírus-járvány terjedésével számos hipermarket biztonsági intézkedéseket vezetett be. Így például a kormány által előírt kötelező maszkviselésen túl különböző piktogramokkal segítik a vásárlók távolságtartását és az áruházakat is gyakrabban takarítják, kiemelt figyelmet fordítva a mosdókra és a bevásárlókocsikra. Hétfőtől bezártak a ruha- és cipőboltok, a könyvesboltok és az elektronikai cikkeket árusító boltok is, így ezek környékén jelentős forgalomnövekedést lehetett tapasztalni a hétvégén.

Stábunk nem kapott engedélyt arra, hogy Keszthely nagy bevásárlóközpontjainak a területén forgasson. A hétvégi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan keresték fel ezeket a boltokat a hétfői lezárás előtt. A parkolókban folyamatos volt az autósforgalom és a digitális oktatás miatt az elektronikai üzletek is jelentős forgalmat bonyolítottak.

A keszthelyi sétálóutcán a hétvégén még várták a vásárlókat az üzletek, a többségnek azonban hétfőtől be kell zárnia. A Belvárosi Kereskedők Egyesületének képviselője azt mondja, lassan már mindennapossá válik, hogy az üzleti tervet úgy készítik el, hogy számolnak a kényszerbezárásokkal is. Az itt található boltokra jelentős terhet ró a koronavírus-járvány, ugyanis elmarad az a vásárlói kör, akik ezeket az üzleteket látogatják.

„Mivel olyan helyen élünk, ahol a lakosság jelentős része az idegenforgalomból és az idegenforgalomhoz kapcsolódó vállalkozásokból – étterem, cukrászda stb. – él, és nagyon sokaknak megszűnt a munkahelye vagy pedig olyan parkolópályán vannak, hogy egy jelképes összegért tartja őket a munkáltató. Ez az egyik rész, a másik pedig, az a korosztály, akik Ausztriában dolgoznak – ők is azért egy elég jó vásárlóerőt jelentettek az itteni kereskedő számára – ők ugyanígy jártak.” – tájékoztatott Nagy László, a Belvárosi Kereskedők Egyesületének képviselője.

Hétfőn már minden érintett bolton kint volt a zárva tábla, az üzletek március 22-ig bezártak. A kormány ígérete szerint a hónap végétől – ha a számok is megengedik – fokozatos nyitásra kerülhet sor.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7874-nem-volt-nagy-roham-az-elelmiszerboltokban-a-hetvegen