Nemzetközi Bor- és Gasztronómiai Fesztivál

2010. július 30. (péntek)

A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program részeként meghirdetett „Múltunk értékei – élő örökségünk című SI-HU-1-1-007” számú projekt keretében 2010. július 28-án Keszthelyen Nemzetközi Bor- és Gasztronómiai Fesztivál került megrendezésre.

A programok a Balaton Színházban szlovén és magyar alkotók munkáiból összeállított képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődtek. A „Bor- és szőlő a képzőművészetben” elnevezésű tárlaton a Your Friends kamarakórus bordalokból álló vidám műsorát követően dr. Kostyál László művészettörténész tartott rövid ünnepi köszöntőt, amelyben a bor történetéről és szimbolikájáról beszélt, majd a kiállító művészek díjazására került sor. A zsűri az első helyezést Dobosi László Realitás II. című művének ítélte, a második helyezést Basilides Bálint nyerte el, a harmadik helyezett pedig Göntér Endre alkotása lett.

A kiállítás megnyitó után a Bor- és Gasztronómiai Fesztivál látványos felvonulással vette kezdetét. A felvonulók között szlovén és magyar néptánccsoportokkal és népzenei együttesekkel, szlovén és magyar borrendekkel, lovas huszárokkal, fúvószenekarral találkozhatott a nagyszámú közönség. A menet a város Fő teréről a Balaton-partra, a borutca színpadáig csalogatta az érdeklődőket, ahol a polgármesteri köszöntőt követően szlovén-magyar néptáncgála vette kezdetét. Az esti programot népzenei koncert és közös táncház is színesítette. A kicsiket kézműves játszóházak és népművészeti kirakodóvásár várta. A fesztivál gasztronómiai kínálatában magyar és szlovén borházak borait és pálinkáit kóstolhatták meg az érdeklődők és megismerkedhettek a zalai és a szlovén konyhaművészet különleges ételeivel is.

A programok főszervezője – a pályázati kedvezményezett, a Zala Megyei Önkormányzat megbízásából – a Goldmark Károly Művelődési Központ volt.

A rendezvény PLAKÁTJA.