Népszámlálás: aggasztóak a vallási adatok

2023. október 12. (csütörtök)

A népszámlálás eredményei volt a fő témája a református lelkészi értekezletnek. A Veszprémi Egyházmegye ezúttal Keszthelyen tartotta a tanácskozást, amelyen több település lelkésze és Szabó J. Róbert esperes is részt vett. A legújabb népszámlálási adatokról Köntös László tartott előadást.

Néhány héttel ezelőtt kerültek nyilvánosságra a végleges népszámlálási adatok. A vallási felekezetek csaknem mindegyikénél aggodalomra ad okot a statisztika. A KSH táblázataiból az derül ki, hogy majdnem minden felekezetnél csökkent a hívek száma. Ami ennél aggasztóbb, hogy 3,8 millió állampolgár nem válaszolt a vallással kapcsolatos kérdésre. Köntös László református lelkész úgy látja, van remény.

„Amikor az a kérdés, hogy fiú vagyok-e vagy lány, meg amikor az a kérdés, hogy mit jelent a család, meg amikor az a kérdés, hogy van-e a nemzetnek valamiféle értelme, akkor baj van. Akkor én azt gondolom, hogy ez a mentalitás előbb-utóbb meg fog bukni, és az emberek ki fognak józanodni, és rádöbbennek arra, hogy nekünk nincs más, csak a keresztyén-zsidó örökség.” – tájékoztatott Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményének igazgatója.

A lelkész kifejtette, sokaknak a felekezethez való tartozás már nem annyira identitás meghatározó, ugyanakkor nagy eséllyel ők maguk is hívők. Hozzátette, éppen ezért szinte lehetetlen megmondani egy-egy felekezet valós létszámát. Elmondta, a statisztika nem egyedi, hiszen egész Nyugat-Európában tapasztalható a csökkenés, és ez nemcsak a számokban, hanem a gyakorlatban is megmutatkozik.

„Nagyjából azt tükrözték vissza az eredmények, amit már egyébként is sejtettünk, még akkor is, ha ezt nem nagyságrendben. Én azt gondolom, hogy bizonyos tekintetben számunkra minden krízis – keresztyén emberként – egyfajta lehetőség. Tehát az, hogy kevesen vagyunk, az inkább azt jelenti számunkra, hogy azok az emberek, akik vannak, azok elkötelezettek.” – emelte ki Szabó J. Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese.

Az elkötelezettség tapasztalható a Keszthelyi Református Egyházközségben. A gyülekezet 183 tagot számlál. A templom felújításáért mondott hálaadó istentiszteleten zsúfolásig telt a templom, de sokan járnak hittanórára is a gyülekezeti teremben és az iskolákban egyaránt.

„Több mint 100 hittanosuk van, akiknek a szülei sajnos még ezidáig nem jelentkeztek be gyülekezeti tagként. Azt gondolom, hogyha ők is érzik ezt a felelősséget, hogy reformátusként akik bizalmat szavaztak a hitoktatásban a református egyháznak, hitoktatóknak, lelkésznek, gyülekezetnek, bejelentkeznek ide, akkor ha az országos adatok nem is adnak okot az örömre, talán a helyi reménységünk igenis – nekem személy szerint – okot ad.” – tette hozzá Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Egyházközség lelkésze.

A lelkészi értekezleten az egyházmegyét és a gyülekezeteket érintő legfontosabb kérdésekről, aktualitásokról és változásokról tanácskoztak a résztvevők.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek