Nincs koronavírussal fertőzött az ESZI Idősek Otthonában

2020. április 23. (csütörtök)

Másfél hónapja van látogatási tilalom az Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonában.

A lakók azóta nem találkozhattak hozzátartozóikkal. Az intézmény dolgozói a világhálót hívták segítségül, videóhívásokat tartanak a lakóknak. Azt látják, erőt ad az időseknek, hogy nem csak a hozzátartozó hangját, hanem arcát is látják. A keszthelyi intézményben nincs koronavírussal fertőzött személy.

Videóhívások segítségével tartják most a kapcsolatot hozzátartozókkal a keszthelyi idősotthon lakói. Az itt dolgozók ezzel próbálják segíteni azt, hogy a járvány miatt bevezetett látogatási tilalmat minél könnyebben átvészeljék az idősek. Az operatív törzs rendelkezésének megfelelően március 8. óta csak a dolgozók léphetnek az épületbe, így az idősek húsvétkor sem találkozhattak szeretteikkel. Márciusban az Egyesített Szociális Intézmény vezetése arról is határozott, hogy a lakók sem hagyhatják el az épületet – mondta el Királyné Domaházi Csilla. Az intézményvezető hangsúlyozta, nagy próbatétel mindenki számára, hogy tartsák a lelket az idősekben.

Királyné Domaházi Csilla, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője: „Meg kell mondja őszintén, hogy nekem nagyon rutinos kolleganőim, kollégáim vannak, akik nem csak az ápolási feladataikat értik nagyon jól, hanem a mentálhigiénés részét is. Nyilván sokkal többet beszélgetünk, sokkal több mosoly van, sokkal több olyan gesztus van, ami pótolja valamilyen szinten a hozzátartozó hiányát.”

A járvány elleni védekezés miatt bezárták az Idősek Klubját, a nappali ellátásban részesülők sem léphetnek be az intézménybe, a bejárós étkezőknek is egyszer használatos éthordókban szállítják az ételt. Az Egyesített Szociális Intézmény vezetője arról tájékoztatott, a lakók biztonságban vannak és mindent meg is tesznek, hogy ez így maradjon.

„Nincs fertőzött az intézményben. Minden nap két alkalommal mérjük a lakóinknak a hőmérsékletét. Gyakorlatilag bármilyen olyan változás, ami arra utalna, hogy betegség lép fel, akkor azt azonnal le tudjuk reagálni. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a háziorvosunkkal Hertelendy László doktor úrral. Folyamatosan figyeljük a lakóink egészségi állapotát és igyekszünk minden olyan óvintézkedést betartani – a nővérek maszkban, kesztyűben dolgoznak, folyamatosan fertőtlenítünk, takarítunk” – fogalmazott az intézményvezető.

A Csók István utcai intézményben izolációs szobákat is kialakítottak arra az esetre, ha fertőzésveszély miatt valamelyik lakót el kellene különíteni. A Magyar Honvédség jelezte feléjük, hogy hamarosan el fogják végezni az épület teljes fertőtlenítését – tette hozzá az intézményvezető. Az Egyesített Szociális Intézmény vezetése a lakók mellett a hozzátartozók türelmét is kéri: „Tényleg mindenkinek a türelmét kérem, a kitartását, az hogy nem jöhetnek most be az intézménybe a hozzátartozók, ez a lakóink érdekében van, ezt tartsuk be. Mi is betartjuk, csak a dolgozók jöhetnek be, ők is védőfelszerelést használnak, senkit nem engedünk be tényleg a házba. A beszállítóink is csak a külső bejáraton jöhetnek be, de akkor is csak az udvarra, tényleg megteszünk mindent, hogy izoláljuk magunkat ilyen szempontból.”

A lakók egészségi állapotának ellenőrzése mellett a dolgozókra is nagy figyelmet fordítanak. Az Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonának jelenleg 64 lakója van.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Forrás: https://tvkeszthely.hu/hirek/7023-nincs-koronavirussal-fertozott-az-eszi-idosek-otthonaban?fbclid=IwAR1behbPKJpFrjl3Fr0oFY7L9CzCEriK0AuRbZJxW5GYDi5Y0e2sGPW3pzw