Nők a művészetben: új kiállítás-sorozat indult

2022. május 2. (hétfő)

“Nők a művészetben” ezzel a címmel Keszthelyen indult útjára a Hévíz Térségi Zonta Klub Egyesület által kezdeményezett kiállítás-sorozat. A családvédelemre, az egészségkárosodottak támogatására, az idősek támogatására valamint a nők agresszió elleni védelmére alapított civil szervezet azt tűzte ki célul, hogy a környezetünkben élő sikeres hölgyeket mutassa be a közönségnek a program segítségével.

Üvegből készült viráglámpák, ablak- és falidíszek láthatók a Balaton Színházban megnyílt kiállításon. Varga Franciska üvegművész egy Pécs-közeli kis településen, Romonyán alkotja ezeket. A Hévíz Térségi Zonta Klub Egyesület kérte fel a művészt arra, hogy mutassa be alkotásait az itteni közönség számára is. Pécsen és Budapesten több alkalommal is volt már kiállítása, Keszthelyre első alkalommal jött. „Több, mint 10 éve foglalkozom üvegtárgyak készítésével. Ide a kiállításra főként lámpákat hoztam. Többféle technikával készülnek ezek a lámpák. Az üvegnek hideg és meleg megmunkálási folyamatai vannak, ötvözve van a kettő. Tiffany technikával épülnek össze a lámpák, de olvasztott üveg elemekből” – mondta el a művész.

A kiállítás megnyitóján a szervező egyesület elnöke vázolta, mi a céljuk a “Nők a művészetben” címet viselő kiállítás-sorozattal. A Zonta Klub több országot és világrészt átölelő hálózat, a hévízi egyesület ennek szerves részeként működik. Moll Veronika, az egyesület elnöke elmondta: „Még az is a feladatunk, hogy a tehetséges lányokat, nőket támogassuk. Ezekkel a kiállításokkal nekünk az a célunk, hogy bemutassuk, hogy milyen tehetséges lányaink vannak és asszonyaink. Támogattunk iskolásokat; kiállításokon szerepeltek már általános iskolás, középiskolás, felső iskolás gyerekek is – amellett, hogy különböző területű művészi alkotásokat mutatunk be.”

Varga Franciska üvegművész ezeket a tárgyakat egyedül készíti, de a kivitelezésben testvére is segít neki. Úgy véli: munkássága elmúlt tíz évében egy saját stílusa alakult ki, ami felismerhető az elkészült műveken. Leginkább a kiállításra is elhozott viráglámpákat szereti készíteni. A mintát a természetből veszi. Vannak művészi időszakai: korábban a fákat kedvelte, az utóbbi években kerültek előtérbe a virágok. Az idén tíz esztendős Hévíz Térségi Zonta Klub Egyesület az őszre tervezi a következő kiállítást.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9094-nok-a-muveszetben-uj-kiallitassorozat-indult