Nőtt a gólyák száma

2024. március 6. (szerda)

Mintegy 10%-os növekedést tapasztaltak a fehér gólyaállományban a szakemberek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében 2023-ban is zajlott országos adatgyűjtés a fészkekről. Ezzel a faj védelméhez járulnak hozzá. Zala vármegyében is sok a gólya, az elmúlt időszakban több új fészket is felfedeztek.

A fehér gólya fokozottan védett madarunk.  Az ötévente szervezett felmérések adatai alapján az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4800 és 5500 között ingadozott a költőállomány. Ez a szám azonban mára csökkent. A madarak megjelenése nagyban függ a tájgazdálkodástól, ugyanis a mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyeik. Emellett az áramütés veszélye is nagyban fenyegeti a fajt. A Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomáson folyamatosan van gólya. Elütések és áramütések miatt kerülnek ide leggyakrabban az állatok. Szerencsére azonban nemcsak itt találkoznak ezzel a fajjal a szakemberek. Úgy tapasztalják, hogy nőtt a fészkek száma a régióban.

„Sármelléken is, de a legújabb fészek, ami itt született, az Szentgyörgyvár közigazgatási határán belül ott van egy új fészek. De Sármelléken is például, ott meg egy magasító nélküli kvázi villanyoszlop tetejére épített egy nagyon impozáns fészket a tavalyi pár.” – mondta el Benke Szabolcs az MME Zalai Helyi Csoportjának elnöke.

A 2019-es országos felmérés csak 4000 költőpárt mutatott. A csökkenés azóta megállt. A szakemberek a lakosságot is bevonták a megfigyelésbe, akik a Turdus alkalmazáson belüli Gólyalesen tudták beküldeni az adatokat. 2023. december 31-ig 1280 településről küldték be a tapasztaltakat.

„A 2019-es ötéves országos számolás és a tavalyi részleges számolásban nagyon nagy volt az átfedés. Tehát 1143 olyan település volt, ahol mind a kettőről származtak adatok, ezért nagyon jól lehetett ilyen modellszámításokat végezni. És ebből arra jutottak a kollégák, hogy 2019 és 2023 között körülbelül egy olyan 550 párral, bő 10%-kal nőtt a magyarországi fehér gólya fészkelőállomány.” – ismertette Orbán Zoltán az MME szóvivője.

Orbán Zoltán hozzátette, véleménye szerint az elmúlt évek intenzív gólyavédelmi intézkedései, köztük az áramvezetékek hatékony szigetelése is hozzájárulhattak az állomány növekedéséhez. Az áramütések ellen ugyanis a szakemberek az áramszolgáltató munkatársaival közösen tesznek a gólyákért. Ehhez fészek-kikönnyítést végeznek. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózati oszlopain.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek