Nőtt a látogatók száma a Majormúzeumban

2024. január 18. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Sikeres évet zárt a Majormúzeum. A hagyományos programok mellett újdonságokkal és új tárlatokkal várták az érdeklődőket tavaly. 2023-ban is népszerűek voltak a múzeumpedagógiai foglalkozások és a nyári táborok. Az intézmény látogatottsága az elmúl évben nőtt, a látogatók száma meghaladta a 12 ezret.

A hagyományokhoz híven húsvéti piknikkel nyitotta hivatalosan a 2023-as esztendőt a Majormúzeum. A méltán népszerű programon ezúttal is kisállatsimogató, kincskeresés és régi népi játékok várták a családokat. Elindultak a Fowler-féle gőzgépek is a látogatók nagy örömére. Még a nyitás előtt gyümölcsoltó napot szerveztek, ahol az érdeklődők az oltás módszereivel ismerkedhettek meg. A kiállítóhely a tavaly is csatlakozott a Közösségek hete programsorozathoz, ezúttal a Petőfi emlékévhez kapcsolódva előadással is várták az érdeklődőket. Kiemelten nagy sikernek örvendtek a múzeumpedagógiai foglalkozások és a nyári táborok.

„A múzeumpedagógiai foglalkozásainkra tavasszal hat foglalkozásra lehetett jelentkezni, ősszel pedig nyolc program közül lehetett választani. A teljes év folyamán 1400 gyermek látogatott el hozzánk. A foglalkozások nagyrésze az élménygazdaságban zajlott vagy az élménygazdaság egységeit vagy pedig a változatos gyűjteményi anyagot felvonultató kiállításainkat vontuk be a múzeumpedagógiai programokba. A legsikeresebb még mindig az Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered program volt, illetve a Sajttól kerek a világ foglalkozás.” – emelte ki Rajnai Virág, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

A Majormúzeum két új tárlatot is nyitott az elmúlt évben. A borászati látványtár és présgyűjtemény egy, a látogatók elől eddig elzárt épületrészben kapott helyet. Szintén egy eddig nem látogatható területen, a juhhodályban nyitotta meg kapuit a fogatolt járműgyűjtemény. A kocsik, szánok mellett azok alkatrészeit is szemügyre lehet venni. Az intézmény legnépszerűbb programja a Géptalálkozó, amely 2023-ban is nagy érdeklődésre tartott számot. Ősszel is számos eseménynek adott otthont az intézmény. Szakmai napot szerveztek, Bakonyi Károly emlékestet tartottak és a Kulturális Örökség Napjaihoz is csatlakoztak. Az idén is megszervezik a népszerű programokat, de a tervek szerint tárlatok is megújulnak. A Georgikon történetét bemutató termet jelenleg festik, ide megújult formában kerül vissza a sokak által kedvelt kiállítás.

„A tavaszi nyitást idén is a Majorbéli Húsvéti Piknikkel és megújult múzeumpedagógiai foglalkozások hirdetésével tervezzük. A tradicionális nagyrendezvényeken túl igyekszünk kisebb rendezvényekkel is színesíteni a kínálatot. Nyáron pedig legalább hat  héten át idén meghirdetjük táborainkat.” – tette hozzá a kiállítóhelyvezető.

2023-ban kötet is megjelent a kiállítóhelyről. A Történeket a majorból című mesefüzetben nem csak a múzeum épületegyüttese jelenik meg, hanem az Élménygazdaság lakói is. Az intézmény az elmúlt évben is helyet adott a szépkorúak köszöntésének, és itt szervezte meg nyári táborát az evangélikus gyülekezet.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek