November 1-től új időszámítás kezdődik az orvosi ügyeletben

2023. október 25. (szerda)

November 1-től Zalában is változik az orvosi ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladat ellátását. Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830. Keszthelyen azért dolgoznak, hogy legyen gyermekorvosi ügyelet. Az új rendszer szerint Zalaegerszegre kéne vinni a gyereket este, vagy hétvégén. Az OMSZ szerint az eddig 12 vármegyében bevezetett rendszer jól működik.

November 1-től a zalaegerszegi mentőállomáson csörög majd az ügyeleti telefon. Ha valakinek hétköznap 16 órától, vagy hétvégén 14 órától orvosi ellátásra van szüksége, a 1830-as számot kell hívni. Zalai irányítószámunk megadása után most még az automata hangüzenet tájékoztatja a hívót. November elsejétől viszont már a vármegyében is élesben működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma.

Hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén 8 és 14 óra között háziorvosi ügyelet lesz a vármegye négy pontján, köztük Keszthelyen. A kórházban ez eddigi vidéki ügyelet telephelyét kell felkeresni. Az Alapellátási Intézetben nem lesz semmilyen ügyelet. Este 10 óra után sürgősségi ügyeletet vesz át az Országos Mentőszolgálat, ekkor is lesz három telephely, ahova bemehet a beteg, ezek egyike Keszthely.  A mentőszolgálat tanácsa, hogy probléma esetén először a 1830-at tárcsázza mindenki.

„Ha valaki feltárcsázza a 1830-t, akkor az egészségügyi szakemberünk a tünetek, panaszok alapján megtalálja a beteg számára legmegfelelőbb megoldást. Vagy telefonon ad tanácsot, akár szakorvosi telekonzultáció bevonásával, vagy ha a beteg vizsgálata szükséges, akkor szükség esetén esetleg az ügyeleti kocsit küldi ki a beteghez, lakjon bármelyik településen az illető, akár egy kis faluban. Ha pedig igazán nagy baj van, akkor ahelyett, hogy az ügyeletre várna, azonnal mentőautót riasztunk és mindez nemcsak felnőttekre, hanem gyermekre is vonatkozik” – nyilatkozta a Keszthelyi Televíziónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Valamennyi telephely vegyes ügyeletként fog dolgozni, azaz felnőtt és gyermek vizsgálatát és ellátását is végzik. Hétköznap 16 és 8, hétvégén pedig 14 és 8 óra között nem lesz gyermekorvosi ügyelet. Ellátás ilyenkor csak Zalaegerszegen és Nagykanizsán lesz. Vészhelyzet esetén pedig – ahogy korábban is – mentőt kell hívni.

A város és az orvosok is azon dolgoznak, hogy saját szervezésben legyen Keszthelyen gyermekorvosi ügyelet – erről Keszte Gábor, az Alapellátási Intézet vezetője beszélt az Objektív műsorában: „Keszthely városvezetésével, a gyerekorvosokkal együtt egyébként azon dolgozunk, hogy ezt próbáljuk megmenteni és megtartani. Ehhez segítséget ajánlott a kórház, segítséget ajánlott az önkormányzat is az ALI-nak az eszközein keresztül. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb ez a lobbi tevékenység eredményes lesz és vissza tudjuk állítani legalább ezt a minimális gyermekorvosi ellátási szintet.” 

Az Országos Mentőszolgálat eddigi tapasztalatai nagyon jók. Február óta 12 vármegyében már működik ez a rendszer és már túl vannak 170 ezer beteg ellátásán.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek