Novemberi testületi döntések

2009. november 27. (péntek)

Városi kitüntetések átadásával kezdődött a keszthelyi képviselőtestület novemberi soros ülése. Keszthely Város Szolgálatáért elismerést vehetett át Borda Erika, a keszthelyi polgármesteri hivatal közgazdasági osztályának dolgozója és Horváthné Kámán Éva pedagógus, a Csány-Szendrey ÁMK tagintézményvezető-helyettese. Keszthely Város Szociális Ellátásáért kitüntetést kapott Horváth Alajos Sándorné nyugalmazott pedagógus, a Szociális Misszió Gazdasszonyképző iskola volt tanára, aki a mai napig is segítséget nyújt a hátrányos helyzetű tanulóknak.

Ezt követően harmincnégy napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Határoztak többek között arról, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a karácsonyi időszakban idén is ingyenes lesz parkolás a városban. December 15. és 31. között Keszthely területén mindenhol térítésmentesen lehet várakozni. A testület ezzel is segíteni kívánja a város kereskedőit, az ünnepi forgalmuk fellendülését várva az intézkedéstől.

Megtárgyalta a testület a város háromnegyed évi gazdálkodásáról szóló beszámolót. Ebből kiderül, hogy a költségvetés eredményei időarányosan jobbak a vártnál, ennek oka, hogy több tervezett, ám kevésbé fontos beruházást is elhalasztott a város. Az adatok alapján úgy látszik, hogy a költségvetésben tervezettnél mintegy 30 százalékkal kevesebb, 500 millió forintos hitellel zárja az idei évet Keszthely.

A 2009-es év gazdálkodását is takarékosság és megfontoltság jellemezte. Ám míg 2007-ben még pozitív eredményt ért el év végén a város, addig 2008-ban már 40 milliós hitelt kényszerült felvenni, és idén ennek többszöröse, 500 millió forintos hitelállomány várható év végén. A kormányzati elvonások következtében csökkenő állami normatíva olyan mértékű anyagi tehervállalásra kényszeríti a várost, mely nehezen ellensúlyozható további takarékossági intézkedésekkel. A jövő évi költségvetési koncepció tárgyalásánál jelenleg mintegy 2,5 milliárd forintos hiányról indul a keszthelyi büdzsé, ezt az összeget kell az egyeztetések során lefaragni. A város intézményei már évek óta szigorú, szoros gazdálkodást folytatnak, így várható, hogy az önkormányzat önként vállalt feladataira jutó keret további csökkentésére lesz szükség.

A jelenlegi háziorvosi ügyelet helyett február elsejétől központi ügyeleti rendszert vezet be a város. Az Országos Mentőszolgálat és az Alapellátási Intézet szorosabb együttműködésével közös diszpécserszolgálat fogadja majd a hívásokat. A változtatás szakmai és anyagi szempontból is előnyös.

A támogatás újabb emeléséről döntött az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázattal kapcsolatban. A tavaly megduplázott összeget idén tovább növelte az önkormányzat, így most már hárommillió forint támogatást biztosít a rászoruló diákoknak. Keszthely városa kilencedik éve nyújt rendszeres anyagi segítséget a felsőoktatásban tanuló, hátrányos szociális helyzetű hallgatók számára; sajnos az ösztöndíjat igénylők száma az idei évben tovább nőtt.

A testületi ülésen továbbá tájékoztatókat fogadott el a testület a város hulladékgazdálkodási helyzetéről, környezeti állapotáról, a strandok működéséről, a belső ellenőrzés végrehajtásáról, és a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás működéséről.

(fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)