Növendékek hangversenye a megújult koncertteremben

2023. március 27. (hétfő)

Bartók Béla tiszteletére adtak koncertet a Festetics György Zeneiskola növendékei. A fiatalok a megújult hangversenyteremben várták a közönséget. Az intézményben már hagyomány, hogy bemutatkoznak a diákok, a pénteki hangversennyel azonban a Bartók emlékévhez is csatlakoztak.

Az iskola növendékei elsősorban Bartók Béla darabokat játszottak a koncerten. Egyik legismertebb zeneszerzőnk ma is népszerű a közönség körében, művei itthon és külföldön is nagyon sokszor kerülnek a koncerttermek repertoárjára. A fiataloknak is megkerülhetetlen, hiszen tanulmányaik során is találkoznak Bartókkal. A zeneiskola növendékei szívesen mutatkoznak be a közönségnek, de számos versenyen is megfordulnak.

„Már sok különböző zeneiskolai versenyen szerepeltem. Az eddigi legnagyobb, az itt a keszthelyi Helikon volt. Élveztem őket, ezüst és arany minősítéseket és díjakat értem el.” – mondta a Festetics György Zeneiskola egyik diákja, Kosztolányi Bence Zoltán.

A koncerten nem csak a nagy klasszikus zeneszerzők művei, hanem kortárs alkotók darabjai is felcsendültek. Az intézmény vezetése és a diákok is nagyon várták már, hogy egy korszerű, minden igényt kielégítő hangversenytermük legyen. Az iskola felújítása jelenleg is folyamatban van, de az új helyiségben már tudnak vendégeket fogadni. A beruházás leglátványosabb eleme, hogy székekre cserélték a korábbi, épített ülőhelyeket.

„Nagyon-nagyon sok munka előzte meg, hogy ezt az eseményt meg tudjuk rendezni, de hála Isten körbeértünk, úgyhogy elérkezett ez a várva várt pillanat. A materiális teret végre betöltheti a lélek, a harmónia, a zene, a dallamok, úgyhogy nagyon vártuk már, hogy bekövetkezzen ez a pillanat.” – emelte ki Babos Lajos, a Festetics György Zeneiskola igazgatója.

A Bartók-év kapcsán több rendezvény is megvalósult az elmúlt egy évben. A programsorozat házigazdája Hintalan László János volt, aki a keszthelyi kulturális intézményekkel karöltve szervezte meg az eseményeket.

„Én arra vagyok igazából büszke, hogy volt óvodásokkal program, volt az iskolás korosztállyal, az egyetemmel külön, a várossal külön. Most a zeneiskolával, és volt két-három előadás. Kertész Lajos bácsit is megemlíteném, aki pár hete ment el közülünk, és úgy halt meg – és ez csodálatos – hogy előtte nap – gondoljuk meg, zongoraművész, és egy teológusról beszélünk, aki itt lakott Keszthelyen – Bachot gyakorolt a lakásában és éjjel elaludt.” – tájékoztatott a szervező, Hintalan László János.

A koncert előtt Manninger Jenő, Keszthely polgármestere elmondta, felemelő látni, hogy új, modern köntösbe öltözött a hangversenyterem. Hozzátette, az iskola belső felújítása tovább folytatódik.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek