Növényvédelem: a felmelegedés és a szigorodó szabályozás a legfőbb kihívás

2024. január 18. (csütörtök)

A globális felmelegedés, a szigorodó szabályozás és a szakma több kihívása is témája a XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumnak. A három napos programon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt. A növényorvosok küldetése, hogy a tudást átadják a gazdáknak, amely nélkülözhetetlen az egészséges élelmiszer előállításához.

A globális felmelegedés okozta időjárás változás a legfőbb kihívás a növényvédelemben. Új károsítók és kórokozók jelennek meg, amire a szakmának reagálni kell. Az állattenyésztésnek és az élelmiszeriparnak is biztosítani kell az egészséges alapanyagokat, mindezt úgy, hogy egyre kevesebb kemikáliát szabad használni.

„Az Európai Unió és persze a társadalom elvárása is, hogy csökkentsük a növényvédő szerek felhasználását. Ez újabb nehézségeket támaszt a mezőgazdaság elé. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról a problémáról sem, hogy a mezőgazdaság is egy versenyágazat, benne a növényvédelem is. Nagyon nagy kihívás, amikor úgy kell egy növényvédelmet megvalósítanunk szigorított feltételek mellett, hogy közben a piacot a kevésbé magas minőségű, sokkal egyszerűbb szabályozással előállított termékek árasztják el” – nyilatkozta Dr. Takács András, a szervezőbizottság elnöke.

A Keszthelyi Növényvédelmi Fórum témai felölelik a szakma teljes spektrumát. Biológiai növényvédelem, gyártás, forgalmazás és gyakorlati kérdések is helyet kaptak a 3 napos programon. A szakma tudományos alapjairól adnak képet a résztvevők. A növényorvosi hivatás legfontosabb feladata, hogy a tudást közvetlenül a gazdák birtokába juttassák és így segítik a biztonságos és egészséges élelmiszer előállítását.

Dr. Fail József, a MATE Növényvédelmi Intézet igazgatója: „Folyamatos felelősségünk, ezt az egyetem a harmadik missziójának tekinti, hogy a tudásunkat közvetlenül is a termelési gyakorlat szolgálatába állítsuk. Ez is egy kiváló lehetőség, gazdálkodókkal beszélgetünk és egyből arra a témára fókuszálunk, amit ő felvet, hogy milyen problémákkal küzd – így is segítve a hazai gazdálkodókat a termelésben.”

A Keszthelyi Növényvédelmi Fórum a szakma egyik legjelentősebb hazai eseménye. Rangját emeli, hogy a MATE mellett szinte minden szakmai szervezet, gyártók és forgalmazók is támogatják a rendezvényt.

A keszthelyi növényorvosi képzés nagy múltra tekint vissza, hazánkban itt indult először ez az oktatás.  Növényorvos képzésben piacvezető a MATE, a hallgatók 75 százaléka ide jelentkezik. Különböző campusokon, azonos, magas minőségben oktatják a szakembereket. Az agrárium fejlődése csak jól képzett növényorvosokkal lehetséges.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek