Nulla euróson a Festetics-kastély

2022. január 12. (szerda)

Nulla euróson a Festetics-kastély! Magyarországon a keszthelyi műemléképület a második, mely helyet kapott az ajándéktárgyon. A gyűjtők körében népszerű szuvenírt februártól lehet megvásárolni a kastély ajándékboltjában. A múzeumvezetés számára fontos, hogy minél több helyen jelenjen meg a Festetics-kastély.

Magyarországon a Festetics-kastély a második, mely helyet kapott a nulla eurós bankjegyen. Elsőként a lillafüredi Palota hotellel adták ki a bankjegyet. Az EuroSouvenir a gyűjtők és turisták által egyaránt kedvelt és széles körben keresett ajándéktárgy.

Pálinkás Róbert kastélyigazgató: „Nagyon fontos az, hogy a Helikon Kastélymúzeum megjelenjen különböző médiákban, különböző információhordozó felületeken. Szerintem ez az eurós bankjegy egy nagyon exkluzív, egy nagyon jó forma. Azt látjuk, hogy Európában is és most már Magyarországon is van ennek egy gyűjtőköre, ezért is fontos számunkra. Vannak sajátmárkás termékeink, amik a Helikon Kastélymúzeum shopjában megtalálhatók, ez most egy fontos termékkel bővül, biztosan sokan fogják keresni ezt a szuvenírt.”

A kastély területén februártól árusítják a bankjegyet. A nulla eurós koncepciója Franciaországból származik, ahol 2015-ben a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben és az Európai Központi Bank engedélyével jött létre. 2015 óta gyorsan elterjedt Európa országaiban, melyhez 2021-ben hazánk is csatlakozott. Az ajándék bankjegyet a valódi euro készítéséhez használatos 100% pamut papírból készítik. A nulla eurós számos biztonsági elemet tartalmaz, ugyanakkor bankjegyfogadó gépek és a bankjegyolvasók esetleges visszaélése ellen biztosított. Minden egyes darab egyedi a gyártási széria szerinti számozásnak köszönhetően. Az egyes bankók korlátozott példányszámban készülnek. A Festetics-kastély számos felületen, videóban és reklámban jelenik meg. A múzeum vezetése szerint a kastély fontos része az országimázsnak.

„Már csak a látogatószámunkból adódóan is, azért ez a nagyságrendileg 200 ezer látogató, aki éves szinten meglátogatja a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot, ez egy jelentős látogatószám. A formák miatt – ahogy az előbb is említettem már –valóban népszerű a kastély, nagyon sok helyre bekerül és az elmúlt években a Magyar Turisztikai Ügynökségnek az az országimázs kampánya, amit folytatott – én azt gondolom ez egy nagyon sikeres kampány volt. Szinte minden egyes kisfilmben, minden egyes platformon megjelent a Helikon Kastélymúzeum is” – tette hozzá Pálinkás Róbert.

A nulla eurósokon eddig olyan épületek kaptak helyet, mint a kölni dóm, a római panteon, vagy a losonci zsinagóga, de Mozart, Szent II. János Pál pápa és Karel Gott képmása is felkerült a bankókra. A bankjegyek újonnan 2-3 euróba kerülnek, de a gyűjtők körében akár 8-10 eurót is kóstálnak a ritkább nullaeurósok. Az Euro Souvenir koncepció már átlépte az euróövezet határait, sőt az Európai Uniót, és valamennyi bankjegyet már olyan országokban is kiadtak, mint például az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Törökország, vagy Svédország.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8740-nulla-euroson-a-festeticskastely