Nyakig mártózott barátaival a rozmár a Szigetfürdőnél

2023. január 2. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A Balatonban búcsúztatták az óévet Keszthelyen. A Szilveszteri Csobbanást a járvány óta most szervezték meg először. Többen vállalkoztak arra, hogy megmártóznak a magyar tengerben. Hatalmas érdeklődés kísérte a programot. A vendégeket retro zenével, étellel, itallal is várták az év utolsó napján.

A legtöbben kabátban, néhányan fürdőruhában. Nem tévesztették el az évszakot, ha kellett még jeget törve is megszervezték az elmúlt 12 évben a hagyományos szilveszteri csobbanást. Népes közönség figyelte a fürdőzőket.

Fiatalok, idősebbek, férfiak és nők is elhatározták, hogy téli fürdőt vesznek és nyakig merülnek a magyar tengerben. A körülbelül 3 Celsius-fokos Balatonban mártóztak meg.A Szilveszteri csobbanáson 17 fő vett részt.

„Az emberek szerintem kezdenek rájönni arra, hogy ez jó az egészségnek. Semmi negatívot nem csinál, ha az ember úgy csinálja, ahogy az elő van írva. Nem szabad ezt túlragozni, nem szabad itt bravúroskodni. Szépen bele kell menni, meg kell csinálni és a szervezet mondja meg, hogy meddig esik jól” – nyilatkozta Ferenczi Ottó szervező.

A mártózók pezsgővel koccintva kívántak mindenkinek boldog új esztendőt. A gyakorlottak szerint a jeges fürdőzés energikusabbá tesz, erősítheti az immunrendszert és testileg-lelkileg frissítő hatású.

„Nagyon jó, felfrissültem és így felfrissülve várom az újévet” – mondta a vízből kijövet Takács Zsanett. 

A fürdőzők szerint érdemes mindenkinek kipróbálni a hidegvizes fürdőzést, de azért előtte érdemes erről megkérdezni az orvosunkat. A gyakorlottak azt vallják, fejben dől el minden, de fontos a felkészülés is.

„A jeges fürdőzésnek nyilvánvalóan van egészségügyi haszna. Természetesen óvatosságra intenék mindenkit, gyakorolni kell, hideg vizes zuhanyban állni sokáig otthon és akkor el lehet kezdeni ezt a műveletet itt is, a Balatonban” – tanácsolta Németh Lajos. 

A fürdőzők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, illetve a barátságra, közösségépítésre. A résztvevőket meleg teával, forralt borral és harapnivalóval is várták a Szigetfürdőn.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9919-nyakig-martozott-barataival-a-rozmar-a-szigetfurdonel

Képek