Nyár, vasút, versek

2023. június 21. (szerda)
KesztHelyi identitás
Az elmúlt évek sikereit követően idén is magyar költők versei szólnak a balatoni vasútállomásokon. A Vers a peronon elnevezésű akció egy kulturálismissziót teljesít. Keszthely nemcsak az állomás, hanem Szálinger Balázs költő révén is érintett a programban.

Romhányi József mellett olyan költőóriások művei szólalnak meg az utastájékoztatón, mint Ady Endre, Radnóti Miklós, Weöres Sándor és a kettőszáz éve született Petőfi Sándor. Június 4-től indult az akció, immár negyedik éve.

Czompó Gábor, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke: „Van egy kulturális missziója ennek, mégpedig hogy magyar költők versei, akár klasszikusokat, akár kortársakat megismerjék és ha lehet ösztönözze őket arra, hogy érdemes magyar költők verseit olvasni.”

A kortársak közt a keszthelyi Szálinger Balázs verse is elhangzik, melynek címe: A világ sírdogáló szobra. Szeptember 3-ig már 30 vasútállomáson hallhatók költemények a Balatonnál. A József Attila-díjas költő szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés: „Kicsit mintha az lenne a köztudatban, hogy a költészet az ilyen könyvtárszakos dolog, hogy csak könyvespolcokkal a háttérben, ingben és olvasószemüvegben lehet verseket olvasni, vagy elmélyülten, vagy nem tudom. Pedig szerintem a költészet alapvetően nem feltétlenül egy ilyen elemelt pillanat, amihez nem tudom, mennyi iskolát el kell végezni, meg könyvet el kell olvasni. A mindennapi élet az az eredeti természetes élőhelye a költészetnek és egy vasútállomás az pont ilyen.”

Összesen 33 vers emeli az utazás élményét. Kiváló művészek tolmácsolják a strófákat, többek mellett Csuja Imre, Szarvas József és Gáspár Sándor. A narrációt Kiss Ernő színművész látja el; a kiváló hangminőség Köves Marcell, a Hevesi Sándor Színház vezető hangmérnökének köszönhető; míg a zenei szignált zongorán a 10 éves Czompó Botond adja elő.

Biber Anett, a MÁV szóvivője: „Pár éve indult már ez a kezdeményezés. Akkor nem tudtuk, mit fognak szólni hozzá az utasok, mert előtte ilyen nem volt. De nagyon szeretik, azt a visszajelzést kaptuk tőlük, hogy nagyon szívesen hallgatják ezeket a verseket. Nagyon szigorú szabályai vannak nálunk annak, hogy mi hangozhat el a hangosbemondóban, mert hogy kifejezetten utastájékoztatási célokra lehet felhasználni. Ez, hogy ott versek elhangozhatnak, ez egy nagyon nagy kivétel.”

A Balaton-környéki vasútállomásokon szeptember 3-ig hallhatóak a versek. A tó közvetlen közelében fekvő megállóhelyek mellett a nyáron nagy forgalmú zirci, zalaegerszegi, veszprémi és sümegi állomásokon is élvezhetik az utasok a rímeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10468-nyar-vasut-versek

Képek