Nyári bűnök ellen – A Balaton közbiztonságáért

2009. május 27. (szerda)

Együttműködéssel, összefogással igyekszik helytállni a rendőrség a nyáron megnövekedő munkában. A feladatokat koordinációs értekezleten részletezték kedden a Balaton Színházban. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzat idén is vállalja a bűnmegelőzési iroda működtetésének összes költségét, mert szeretnék, hogy Keszthely az idei szezonban is a Balaton-part legbiztonságosabb települése maradjon.

Megalakult a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, melyben idén a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságé lesz a vezető szerep. A közös munkában a balatoni megyék mellett Fejér megye rendőrei is részt vesznek, ezt a balatoni és a Velence-tavi turizmus kapcsolata indokolja.

Dr. Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány kijelentette: a testület mindent megtesz azért, hogy a Balaton legyen Közép-Európa legbiztonságosabb tava. A feladatokat zalai részről Dedics Zoltán megyei rendészeti igazgató részletezte. Kiemelte, hogy a vagyon elleni bűncselekményekkel szemben a járőrszolgálati megfigyelés, a gyors reagálás, a tapasztalatok folyamatos megosztása lehet a megoldás. Szükségesek a mindennapos munkával összefüggő információcserék, az üdülőrégióban más hatósági szervezetekkel karöltve az akciószerű ellenőrzések. A rendészeti igazgató kitért a bűnmegelőzési irodákkal, a polgárőr szervezetekkel való együttműködések mellett az áldozatvédelmi szolgálattal való kapcsolatokra is, kihangsúlyozva az események kapcsán a sajtónyilvánosság biztosítását.

A koordinációs bizottság a szezon során kéthetenként Vonyarcvashegyen, a községházán tartja üléseit, az első konzultációs tanácskozásra június 17-én kerül sor. A szeptember második felére tervezett záró értekezletnek Zalakaros lesz a házigazdája.

A keszthelyi rendőrkapitányság a tavalyihoz hasonlóan pályakezdő fiatalok munkába állásával segítséget kap a feladatok ellátásra.

Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke közölte, hogy a BFT úgy is gondoskodni kíván a térség gazdaságáról, hogy a biztonságos működésre is áldoz. Az idei turistaforgalom várható alakulásáról beszélt dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára és Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. Elhangzott: tavaly 3 százalékkal nőtt a balatoni turizmus, ehhez képest az idén 10 százalékos csökkenéssel lehet számolni. Szálláshelyek tekintetében a fizetővendéglátás minőségi javulása most jobban érvényesülhet. Tendenciának tekinthető a főszezoni nyaraláshoz való ragaszkodás, rövid csúcs várható az idén.

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Önkormányzati Minisztérium anyagiakkal is támogatja a régió közbiztonságát. A tárca egymillió, a BFT 3,5 millió forinttal járul hozzá a nyári munkához. A pénzből többek közt számítástechnikai eszközöket, digitális fényképezőgépeket vásárolnak.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)