Nyáron a strandon vár a könyvtár!

2016. július 20. (szerda)

Hétfőn megnyitotta kapuit a strandkönyvtár. A Városi strandon már nyolcadik éve könnyed, nyári olvasnivalókkal várják a kölcsönzőket a Fejér György Városi Könyvtár munkatársai. A szolgáltatás nagyon népszerű és régi hagyománya is van. A Balatoni Múzeum archívuma szerint már 1908-ban is működött bibliotéka a keszthelyi Szigetfürdőn.

Milly Johnson, Debbie Macomber, Jo Nesbø, Tasmina Perry, Dragomán György, Gárdos Péter – ezek a legkedveltebb olvasmányok a strandkönyvtárban. A városi bibliotéka munkatársai könnyed, nyárias irományokkal készülnek minden évben a fürdőzőknek. A könyvek mellett a folyóiratok a legkelendőbbek.

A napi- és hetilapokból bőven lehet válogatni, ötven példány várja a fürdőzőket. A strandkönyvtár július 18-án indult el, és egészen augusztus 20-ig várja azokat, akik a napozás és fürdőzés közben egy kis olvasásra vágynak. Nem új keletű, hogy a könyvtár leköltözik a Balaton-partra, Keszthelyen már 1908-ban is volt ilyen.

„Itt a Városi strand Szigetfürdőjén az írások szerint – amit a Balatoni Múzeum archívumában találtunk – strandkönyvtár működött. Arról nem ír a fáma, hogy ez meddig tartott, lehet hogy csak egy nyáron volt, de mi azért ezt száz év után 2008-ban felelevenítettük, és azóta a Városi strandon itt vagyunk, immár egy hónapig. Az első években csak egy-két hétig próbálkoztunk ezzel a szolgáltatással, és úgy tűnik, hogy ez nagyon bevált.” – nyilatkozta a városi könyvtár igazgatója, Pappné Beke Judit.

A könyvek kölcsönzéséért ötszáz forint kauciót kell fizetni, melyből háromszáz forintot visszakapnak az olvasók. Az újságokat ingyen lehet vinni, de mindenkinek rögzítik a személyes adatait a kölcsönzéskor. A Strandkönyvtár népszerűségét jól mutatja, hogy az első két napban száznyolc kölcsönző kilencvennyolc folyóiratot és harminchárom könyvet vett ki. A Fejér György Városi Könyvtár jelenleg zárva van, de ha igény van rá, másnap bármilyen kötetet leszállítanak az anyakönyvtárból.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)