Nyárra elkészülhet a katolikus óvoda

2024. január 17. (szerda)
KesztHelyi identitás

Az ütemtervnek megfelelően halad a Kiskastély óvodaépítés, a kivitelezés tavaly nyáron kezdődött. A statikai megerősítések befejeződtek, az elektromos és gépészeti alapszerelése folyamatban van. A parkoló és a környezet rendezése az önkormányzat feladata, ennek tervezése folyamatban van. A munkálatokat sajtóbejárás keretében mutatták be szerda délelőtt.

Zajlik a munka a 160 éves épületben. Nem könnyű a feladat, a beruházásnál alapelvárás, hogy a műemlékvédettség alatt álló Kiskastély minőségi felújítása az óvodai funkció arányhelyes beillesztésével történjen. A gyermekközpontú bővítés során 4 csoportszobát, nevelőtestületi és titkársági irodákat, foglalkoztatókat, melegítőkonyhát, tornaszobát és sószobát alakítanak ki. A csoportszobáknak kertkapcsolatuk lesz, ezeket az újonnan épített északi és déli szárnyban helyezik el. A statikai megerősítések befejeződtek már.

„A vasbetonszerkezet építési munkák befejeződtek, a déli szárny áll egyébként a legjobb állapotban, ott már a tetőszerkezet szigetelési munkái is befejeződtek. Hamarosan megkezdődnek a nyílászáró beépítések és utána természetesen párhuzamosan a gépészeti munkák is folyamatban vannak.” – ismertette Dr. Gréczi Zoltán a Veszprémi Érsekség fejlesztési igazgatója.

A tervek szerint márciusra szeretnék elérni, hogy az új óvodai rész szerkezetkész állapotban legyen, akkor kezdik el a belső szakipari munkákat. Május végére tervezik a használatba vételi kérvény kérni, hogy az új nevelési évben már elkezdődhessen a munka. A felújítás mellett mintegy 2500 négyzetméteren parkosított zöldfelület is lesz a területen. A város polgármestere, Manninger Jenő szerint is rendben haladnak a munkákkal.

„Még arról is egyeztettünk itt a város részéről, hogy hogyan nézzen  ki az épület külseje, mert ez viszont ránk nézve ró feladatokat. Az önkormányzatnak kell itt az előtte lévő területet, mert ez már önkormányzati terület, rendbe hozni. Ez a költségvetésünket meg fogja terhelni, de ezt is igyekszünk minél előbb olyan állapotba hozni, hogy biztos használni lehessen és fokozatosan, szépítjük is. Tehát a parkoló építés, a zöldterület építés, fatelepítés, ez szép kis teret itt a kastély előtt ide fogunk a tervezőkkel együtt egyeztetve varázsolni.”

Az új óvoda a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tagintézménye lesz. A létesítmény a Magyar Kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia óvodafejlesztési programjának részeként, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. A tervek szerint szeptember 1-jén megnyílik az új óvoda.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek