Nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét

2014. december 23. (kedd)

A bezárástól mentette meg három évvel ezelőtt a Phoenix vitorláskikötőt a keszthelyi önkormányzat, amikor felépítményeit bérbe vette a Balatoni Hajózási Zrt-től.

A Phoenix vitorláskikötő földterülete önkormányzati ingatlan, a felépítmények és a kapcsolódó ingóságok pedig a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonát képezték s az üzemeltetés 2011 végéig a társaság kezében volt. A veszteséges működés miatt a Balatoni Hajózási Zrt. kilátásba helyezte a keszthelyi kikötő megszüntetését, eladását. Keszthely város fejlődésének turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön, ezért az önkormányzat 2012 januárjában bérleti és opciós szerződést kötött a Balatoni Hajózási Zrt-vel, megmentve ezzel a létesítményt. Az üzemeltetési feladatok ellátására Keszthelyi Jachtkikötő Kft. néven egyszemélyes gazdasági társaságot alapított. A szerződések értelmében az önkormányzatnak – vagy társaságának – 2014 év végéig vételi jogosultsága volt a kikötő felépítményeire és ingóságaira.

Az elmúlt három évben az addig évi csaknem húszmilliós veszteséget termelő vitorláskikötő folyamatosan felfejlődött, jelentősen megnövekedett a hajóhely-bérlők száma, élénk vitorlásélet bontakozott ki a területen. Bár nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatai közé, az önkormányzat a turizmus fellendítésének érdekében – átmeneti megoldásként – élni kívánt az ingatlan bérleti, s későbbi vételi lehetőségével. Ám mivel sem a humán, sem a pénzügyi erőforrások nem állnak tartósan rendelkezésre a kikötő-üzemeltetéshez, a hosszú távú cél az volt, hogy a létesítményt az elvégzett fejlesztésekkel vonzóvá tegyék komoly befektetők számára. Ez sikerült is: a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. kedvező vételi ajánlatot tett az üzemeltető Keszthelyi Jachtkikötő Kft. üzletrészének megvásárlására, és a vételárat a napokban át is utalta az önkormányzat számlájára. A vételáron felül a vevő még ez év végéig megfizeti az önkormányzati tulajdonú cég elmúlt három évben felmerült minden költségét, melyet a város a bérleti és működtetési költségek fedezetéül szolgáló tagi kölcsönként nyújtott az önkormányzati cégnek. A vételi opciónak eleget téve a Balatoni Hajózási Zrt-től a felépítményeket és az ingóságokat a Keszthelyi Jachtkikötő Kft. megvásárolta, így a működtetés költségei a jövőben már a cég új tulajdonosát terhelik.

Az ügylet eredményeképpen egy jól működő kikötővel a város turisztikai bevételeinek növekedésére lehet számítani.