Nyereséggel zárták az évet a zalai vadgazdálkodók

2021. május 13. (csütörtök)

A koronavírus okozta nehézségek ellenére is nyereséggel zárták az évet a zalai vadgazdálkodók. A koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási korlátozások miatt a megyében több mint felére csökkent a külföldi bérvadászok száma, így a terítékre került nagyvad jelentős részét hazai nimródok ejtették el.

2020 tavaszán, az áprilisban kezdődő őzbak vadásztatáskor már lezárták Magyarország határait. Így a vadgazdálkodók nem fogadhattak külföldi vadászokat. Ezzel jelentős bevételektől estek el. Nagyvadas terület lévén Zala megye annyira nem érzékelte még ezt.A nyári enyhítések idején már tudtak fogadni külföldi vendégvadászokat, de az őszi szarvasbőgéskor is újra szigorították a beutazási szabályokat.

Győrvári Attila, megyei fővadász, az OMV Zala Megyei Területi Szervezetének titkára: „Nehezen tudtak bejönni a külföldi vendégvadászok. Ha Zala megyében nézzük a külföldi vendégvadászoknak a nemzetiségét, akkor német ajkú vendégkörről beszélünk. Ha a számokról beszélünk, akkor ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a 2019/2020-as vadászati év – a pandémiás előtti időszak – fele annyi külföldi vendégvadász érkezett be a tavalyi szezonban.”

Győrvári Attila hozzátette, a zalai vadgazdálkodók legnagyobb bevétele a gímbikákból van. A megyei fővadász úgy értékeli, a zalai bikák szép trófeasúlyokat produkáltak. A nehézségek ellenére is nyereséggel zárták az évet a zalai vadgazdálkodók. Az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint, míg a kiadások összege 2 milliárd forint körül volt.

Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője: „Ami érdekesség és talán a COVID-19 járvány közvetlen következménye, hogy a korábbi 800 millió forintos nagyságrendű külföldi bérvadászati árbevétel lecsökkent mintegy 346 millió forintra és a helyébe egy jelentősebb hazai bázis bontakozott ki, mintegy 546 millió forint értékben. A bevételi oldalt erősítette továbbra is a vadhús árbevétel, mintegy 502 millió forint nagyságrendben és komoly segítség volt a vadgazdálkodóknak a mintegy 300 millió forintos nagyságrendben az élőhely-fejlesztési pályázatok köre.”

A vadgazdálkodók kiadásának jelentős hányada vadkár, e tételből 421 millió forintot fizettek ki tavaly a zalai társaságok. Az éves kvóták jól teljesültek: a február végéig tartó vadászati évben több mint 16 ezer vaddisznót ejtettek el, gímszarvasból 6662 példány, őzből pedig 4818 került terítékre. A gímszarvas növekedése miatt az idei évadra hétezerre növelték a kvótát, míg őzből 5300 példányt lehet elejteni.

„Továbbá az afrikai sertéspestis lassítására, terjedésének megállítása érdekében az állategészségügyi hatóság mintegy 19 ezer vaddisznó kilövését irányozta elő, ami hatalmas, az elmúlt évtizedek legnagyobb száma. Annak elősegítése érdekében, hogy ezek a kilövések teljesüljenek, a magyar állam jelentős kompenzációval állt elő, ezzel segíti, motiválja a vadászokat abban, hogy teljesítsék ezt az éves tervet” – tette hozzá a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

Az afrikai sertéspestis megfékezése mellett az agancsozók terjedése okozza a legfőbb kihívást a vadgazdálkodóknak. A hullott agancs minden esetben a vadászatra jogosult tulajdona. Engedély nélküli gyűjtése bűncselekmény. Több esetben lehetett tapasztalni Zala megyében is, hogy az egyébként rejtőzködő gímek hatalmas rudlikban keresztezik a közutakat. Ezek az esetek a hajtások következményei, melyet az illegális agancsgyűjtők követnek el.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8038-nyereseggel-zartak-az-evet-a-zalai-vadgazdalkodok