Nyíltan a krízishelyzetről

2024. február 14. (szerda)

A zalaegerszegi Mathias Corvinus Collegium Alapítvány meghívására érkezett Zala vármegyébe Dr. Demkó Attila az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. A neves szakember Zalaegerszegen és Keszthelyen tartott előadást, A XXI. század krízise- Itt a háború? címmel, az aktuális geopolitikai kihívásokról.

Nem egyedi kihívásokról, hanem egy előttünk álló krízis időszakról beszélt keszthelyi előadásában Demkó Attila. A Mathias Corvinus  Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője fontosnak tartja a téma szélesebb körben való megismertetését,  mert szerinte a világpolitikai események a konfliktusok és háborúk felé viszik a világ több régióját és nem a stabilitás és béke felé.

„Az elsődleges feladat önmagunknak a védelme, felkészítése, hogy esetleges krízis helyzetekre gazdaságilag, politikailag, katonailag minél jobban készek legyünk. Tehát ez egy komplex feladatkör. Folyik a haderőnek a modernizációja. Folyik egy nagyon erős hazai gazdasági kapacitás, katonai kapacitásnak a felépítése. Fegyvergyárak épülnek, lőszergyár épül. Ez körülbelül már 10 éve elkezdődött és most lassan be fog érni ennek az eredménye.” mondta Dr. Demkó Attila az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

A szakember előadásában elhangzott, hogy a krízis helyzetben Európa szerepe nem tekinthető nagyon jelentősnek. Európa legnagyobb feladata, hogy saját magát megvédje. Az az elképzelés, hogy mi békét viszünk távoli térségekbe, mint Irak vagy Afganisztán, nem működik. Mindemellett jól látható, hogy sok európai ország küzd belső problémákkal is.

A 25 éve tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegium Alapítvány a fiatalok mellett a felnőtteket is bekapcsolta a programokba.

„A felnőtteknek is rendezünk havonta kétszer különböző közéleti témákban előadásokat. Ezek ingyenes előadások. Mindig igyekszünk valamilyen aktuális témát elővenni. Mivel nagyon sokan járnak hozzánk, most már a visszajelzések alapján is választunk témát és előadót.”- adott tájékoztatást Dr. Sali Zsófia az MCC  Zalaegerszegi Képzési Központjának vezetője.

A világban kialakult krízishelyzet nem vitatható. Annak megértésében segítenek a nyilvános előadások, rendezvények.

„Mindennapjainkat érinti a válság, érinti a biztonságpolitika és nagy öröm, hogy a Mathias Corvinus Collegium ismét egy fontos előadást hozott el hozzánk. Sokan járnak át Zalaegerszegre, az ottani előadásokra, most azt hiszem, hogy még többeket tudunk bevonzani ezekbe a témákba, amilyen értékes előadásokat hoznak.”- mondta el Vozár Péterné Keszthely alpolgármestere.

Az előadáson szó volt a legfontosabb geopolitikai történésekről, az átalakulásokról és a 2024-es év várakozásairól is. Elhangzott, hogy Magyarország a biztonságosabb országok közé tartozik. A világ 200 országából az első húszban benne vagyunk a biztonság és a béke szempontjából. A feladat az, hogy ezt meg is őrizzük. Magyarország nincs közvetlen veszélyben, de a közelünkben lévő két válságrégió – Ukrajna és a migrációs útvonalnak számító  balkáni régió – nem stabil hely.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek