Nyíregyházára kerülnek Túri Török Tibor szobrai

2021. április 22. (csütörtök)

Több felkérésnek tett eleget Túri Török Tibor, amikor elvállalta Nyíregyháza ikonikus alakjainak megformálását. Szinte egy időben kapott két felkérést hazánk hetedik legnagyobb városából. A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség 2020-ban elhunyt, Sípos Kund Kötöny nyugalmazott esperesnek mellszobrát és a város híres kosárlabdázójának, a 48 éves korában elhunyt Sitku Ernő emlékszobrát készítette el. Az alkotásokat tegnap adta át a keszthelyi szobrász.

Túri Török Tibor műhelyében szemlélték a napokban az alkotásokat a Nyíregyházáról érkezett vendégek. Az asztalon több elkészült szobor látható. Mindegyik Szabolcs-Szatmár Bereg megye székhelyére kerül. Az aprólékosan kidolgozott mellszobor a 2020.áprilisában elhunyt nyugalmazott református esperest Sípos Kund Kötönyt ábrázolja, aki Nyíregyházán végzett szolgálati ideje alatt általános iskola, idősek otthona, bölcsőde alapítását vezette az egyházközségben és aktívan részt vett a város közéletében is. A róla készült alkotásáért özvegye utazott Keszthelyre, aki meghatottsággal így nyilatkozott.

„Ez nem az én ötletem. Szerintem még az ő ötlete sem lett volna, mert ő egy nagyon szerény ember volt. A maga keménységével, kálvinista nyakával, nagy magyarságával, nagy reformátusságával. Ő egy nagyon határozott, kemény ember volt. Rengeteget dolgozott és el is várta, hogy dolgozzunk is mellette. Az egyik nagyon kedves ismerős – akit egyházon keresztül ismert meg és nagy tisztelője Tóth Zoli – az ő barátja Túri Török Tibor. Az ő ötlete volt és ő kérte meg a művész urat, hogy csináljon már az esperes úrról egy szobrot.”- mondta Sípos Kund Kötönyné.

Az esperes halálának egy éves évfordulójára készült mellszobor végső helye később kerül kijelölésre. Egyelőre nyíregyházi otthonába kerül elhelyezésre – mondta az özvegy. A keszthelyi szobrász féldomborműve a nyíregyházi 149-szeres válogatott kosárlabdázóról, az egy éve 48 éves korában elhunyt Sitku Ernőről készült. Arról a sportolóról, akit beválasztották a Magyar Kosárlabdázás 100 halhatatlan játékosa közé. Túri Török Tibor munkáját a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője video üzenetben köszönte meg.

„Ezúton szeretnék köszönetet mondani a munkájáért. Méltó helyet szeretnénk találni ennek a domborműnek és a terveink között szerepel,hogy rövidesen emlékhelyet állítsunk a Continental Aréna zöld övezetében, parkjában. Az átadásra természetesen művész urat is szeretnénk meghívni.”- mondta Kőhalmi Richárd.

A keszthelyi szobrászt régi élmények is fűzik Nyíregyházához. Már tavaly is elkerült egy műve a 120 ezres városba. Szívesen tett eleget az új felkéréseknek is.

„Én ott végeztem a főiskolát,ez életemnek a csillagszórós korszaka ott zajlott le. Diákéletem nagyszerű volt és megmaradt a kapcsolat a korábbi főiskolás társakkal, és most jött kb. jó fél év előtt, a gondolat –a Tóth Zoli barátom hozta az ötletet, hogy készítsük el, volt egy disco-s, nagyon szerette a város és ő a könnyűzenét tudományosan is feldolgozta. Járt Angliában és kutatott a beat,a rockzene irányába. Most ez a valaki fiatalon meghalt, középkorúan meghalt, Shulz Farkas Tibor, és neki készítettem el a domborművét.”- adott tájékoztatást az alkotó.

Túri Török Tibor a két nagy mű mellé ajándékot is készített. Megformázta a nyíregyházi tanárlegenda, Tatos István portréját is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7986-nyiregyhazara-kerulnek-turi-torok-tibor-szobrai