Nyitott Balaton

2014. április 13. (vasárnap)

A szállás, vendéglátóhelyek, valamint a kapcsolódó szolgáltatók kedvezményekkel és különleges programokkal tesznek kísérletet a balatoni szezon meghosszabbítására. A Nyitott Balaton akcióhoz a Nyugat-Balaton térségéből is csatlakoztak például múzeumok, fesztiválok és különféle szolgáltatók, hogy május elsejétől 11 napon át egységes programok keretében jelentős árengedményekkel csábítsák a tó partjához a vendégeket.

Május elseje a balatoni szezon kezdete, de legtöbbször nincsen kellő tartalommal és programlehetőséggel megtöltve tavasztól a tó környéke. Régi dilemma, hogy azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás.

„A lényeg az, hogy a tavaszi Balatonra is rá irányítsa a régió a figyelmet, ne csak nyáron gondolkodjanak az emberek abban, hogy ide jöjjenek.” – a Nyitott Balaton programsorozat céljáról beszél Kovács Judit, a Gyenesdiási Tourinform Iroda vezetője, aki részt vett a nyugat-balatoni programok koordinálásában.
A Balaton Turizmus Szövetség a 23 balatoni település helyi turisztikai egyesületeivel valósítja meg a szezonhosszabbító programot.

A Nyugat-Balaton térségében a rendezvénysorozat nyitóhétvégéjén Keszthelyen a környék legnagyobb majálisára, míg Balatongyörökön Palacsinta Fesztiválra várják kicsiket és nagyokat egyaránt. A Nyugat-Balaton térségben naponta indul ingyenes vezetett kerékpáros túra, amihez a kerékpárokat féláron biztosítják a Tourinform irodák, de természetesen saját kerékpárral is lehet nevezni a túrákra. Lesz például Kis-Balaton túra és Keszthelyi-öböl körtúra hajózással egybekötve, melyhez a „biciklijegyet” féláron adja az akció alatt a balatoni hajótársaság, a Keszthelyről induló sétahajókon szintén kedvezményesen lehet utazni, és gyönyörködni a naplementében. Apropó, naplemente: aki a magasból szeretné megcsodálni a nyugat-balatoni panorámát, ajánljuk a Balaton régió legnagyobb hőlégballonját, szintén a Nyitott Balaton keretében 20 % kedvezménnyel.
Akik inkább gyalogosan fedeznék fel a Keszthelyi-hegységet, ők bejárhatják a kilátókat, panoráma túrán vehetnek részt, de akár nordic walking túrát is választhatnak. Keszthelyen, a múzeumok városában a múzeumok és kiállítóhelyek szünnap nélkül, akciós belépőjegyekkel várják a látogatókat, a Helikon Kastélymúzeum 20% kedvezményt biztosít a kombinált jegy árából. Vonyarcvashegyen kinyitják a Szent Mihály kápolnát, Badacsonyban szünnap nélkül nyitva tart a Szegedy Róza Ház és az Egry József múzeum, Balatongyörökön golfízelítőre invitálják az érdeklődőket, Szigligeten naponta kétszer várjátékot rendeznek, de a térség programhelyszínei is várják a vendégeket. Érdemes még megemlíteni a gyenesdiási piacon a halbolt kettőt fizet, hármat kap akcióját is.

A 23 balatoni település helyi turisztikai egyesülete, a Balaton Turizmus Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. égisze alatt elindult kampány május elsejétől 11 napon át tesz kísérletet a szezon hosszabbítására. A szervezők tervei szerint ősszel is megkísérelnék ezt a kezdeményezést, melyről a www.tvkeszthely.hu)