Nyolc erős vihar érte el a Balatont és térségét tavaly nyáron

2022. január 9. (vasárnap)

A balatoni szezon legerősebb vihara június 23-án csapott le: ekkor egy úgynevezett szupercellás zivatar környezetében Balatonmáriánál 112 kilométer/órás volt a legerősebb szélsebesség. A Siófoki Viharjelző Obszervatórium adatai szerint az elsőfokú viharjelzés többet, a másodfokú viszont kevesebbet üzemelt. A csapadék eloszlása egyenetlen volt, a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen 21,8 fok volt.

Sötéten gomolygó felhők, erősödő szél – 2021. július 17-én így csapott le egy igazi balatoni vihar Keszthelyen. Az éppen zajló folkfesztivál is félbe szakadt és pillanatok alatt kiürült a Zenepavilon és környéke. A Balatont és térségét nyolc erős, azaz legalább 90 kilométer/órás szélsebességű vihar érte el. Szeptember és október kivételével minden hónapban volt ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is. A szezon legerősebb vihara június 23-án csapott le: ekkor egy úgynevezett szupercellás zivatar környezetében Balatonmáriánál 112 kilométer/órás volt a legerősebb szélsebesség.

Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője: „Sokszor hallunk ezekről a szupercellákról a Balatonnál is. A mérőrendszerünk, a radarhálózat már elég jól fel van arra készülve, hogy ezeket az örvénylő zivatarokat is meg tudja különböztetni, ezért merem állítani, hogy ez a balatonmáriai vihar is, ami június 23-án 112 kilométer/órás volt, ez is ehhez köthető. Nyilván nem zárható ki, sőt nagyon valószínű, hogy a vízen ez a cella akár 120 kilométer/órás széllökések is lehettek. Ez bőven belefér.”

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium adatai szerint az április 1-jétől október 31-ig tartó viharjelző szezonban a Balaton keleti medencéje az átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és a nyugati medence gyengébben szeles volt.Hozzátették: a Balatonnál a 2021-es szezonban több mint 100 órával hosszabb ideig volt érvényben elsőfokú viharjelzés az előző évhez képest. A másodfokú viharjelzések időtartama viszont mintegy 150 órával csökkent. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4 Celsius-fok, Keszthelyen 21,8 fok volt, és a mérések szerint minden hónapban a Balatonnál és a Velencei-tónál is volt 35 fok körüli a levegő hőmérséklete.A csapadék egyenetlen elosztásban hullott a félév során.

„A legszárazabb hónapok a Balatonnál a június és a szeptember volt, ami azért is furcsa, mert tudjuk, hogy júniusban van a Medárd-időszak, ami a zivatarok, záporok tekintetében ilyen maximumot szokott adni. Most ez teljesen elmaradt, sőt kimondottan kevés csapadék hullot. Azt lehet mondani, hogy országosan, amióta mérjük, 1901 óta ez a június volt a legszárazabb, hasonlóan szeptember is” – tette hozzá a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

Az ősz első hónapjában csupán a szokásos mennyiség alig 40 százaléka hullott. Ugyanakkor tavaly is jelen voltak a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadékok. Volt, olyan, hogy pár óra alatt 60 mm eső esett. A magyarországi nagy tavak időjárásáról a tavalyi szezonban is részletesen lehetett tájékozódni a meteorológiai szolgálat honlapján. Sokan használták továbbá a viharjelzést és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető OMSZ Meteora mobilalkalmazást is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8733-nyolc-eros-vihar-erte-el-a-balatont-es-terseget-tavaly-nyaron