Nyolc napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület

2023. február 24. (péntek)

A sírhelyek újraváltásának díjáról, a vállalkozók támogatásáról és egy Petőfi Sándor-Szendrey Júlia szobor felállításáról is döntött a testület februári soros ülésén. A határozatok hátterét és azok tartalmát Manninger Jenő, Keszthely polgármestere sajtótájékoztatón ismertette.

Módosították a közterületekről és a temetkezés rendjéről szóló határozatot. Raffai-Réz Ildikó bizottsági elnök javaslatát elfogadta a testület, mely szerint a sírhelyek újraváltásánál is csak maxiumum az infláció körüli díjemelést lehet alkalmazni. Ez sokaknak jelent segítséget a jelen gazdasági helyzetben. A grémium támogatja a vállalkozásokat is a megemelkedett rezsiköltségek miatt, így csökkentik a területhasználati díjakat a teraszok esetében.

„A sírújramegváltásnál is csak maximum az inflációs díjemelést alkalmazzuk. Itt korábban volt egy magasabb tétel, de úgy gondoljuk, hogy ez így most jól van, tehát maximálisan az inflációval emelkedik minden díj. Másfelől pedig adtunk további kedvezményt vendéglátóhelyeknek a téli időszakra azért, hogy megnövekedtek az energiaköltségek, hogy mindenképpen a teraszaikkal nyitva legyenek. Ez a városnak is fontos.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A testület döntött arról is, hogy a Csengey Dénes sétány kapcsán, a Balaton Fejlesztési Tanácshoz beadott pályázathoz mekkora önerőt biztosít. A projekt keretében zöldterület-fejlesztést hajtanának végre, közösségi tereket alakítanának ki és jelentős számú növényzetet ültetnének. A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, miszerint a Reischl – korábbi Sörház – utcában a családdal együttműködve emléktáblát állítanak fel. Ezzel kapcsolatban Csótár András kért módosítást.

„A tartalmával természetesen egyetértek, viszont szeretném észrevételezni, hogy a tábla szövegezése az én meglátásom szerint kis korrekciót igényelne. Én azt szeretném kérni, hogy, ha nem is most, itt vitatjuk ezt meg, de még mielőtt ez a tábla faragásra kerülne, ez a márványtábla a kőfaragóhoz kerülne, erről hadd legyen lehetőség beszélni, hiszen egy ilyen táblát évszázadokra szoktunk kihelyezni.” – mondta Csótár András önkormányzati képviselő.

A Petőfi 200 emlékév kapcsán a testület megbízta a polgármestert, hogy tegyen javaslatot egy köztéri műalkotás felállítására. A szobor Petőfi Sándornak és hitvesének, Szendrey Júliának állítana emléket. Emellett döntöttek arról, hogy 1 millió forinttal támogatja az önkormányzat az Agroturisztikai Találkozót, amelyet a Georgikon szervez május 11-e és 14-e között.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10086-nyolc-napirendi-pontot-targyalt-a-kepviselotestulet

Képek